Пълноценно хранене през зимата

- 5 съвета

Откакто стана студено се чувствате като малко дете – или ви се спи или сте гладни. Успокойте се, това е нормално състояние за началото на зимата, когато цялото ви тяло се пренастройва за късите и хладни дни. Не се терзайте, че ще напълнеете прекомерно и не се тормозете с диети. Доказано е, че през зимата качваме от 2 до 3 килограма, които през пролетта се стопяват. Важното е да не пълнеете повече. Това пък е абсолютно постижимо, ако се храните пълноценно и нито се лишавате, нито прекалявате.
 
Яжте супи и салати
Апетитът ви е неконтролируем? Ядете големи порции тежка храна, похапвате снакс, чипс, бонбони и нищо не ви помага? Яжте супи и салати. Те са здравословни и утоляват бързо първоначалния глад. Така за обяд и вечеря няма да преяждате с основното блюдо. Просто няма да ви се иска.
 
Наблегнете на печеното, не на пърженото
За зимата е характерно похапването на повече месо, гъби, сметана. Избягвайте твърде мазните пържени храни. Приготвяйте месото на фурна или на скара, като не забравяйте да добавите зеленчуци. Така ще имате вкусна и здравословна храна, типична за сезона.
 
Правете домашни сладки и сладкиши
И съответно похапвайте от тях с мярка. Избягвайте купешките сладкиши и бонбони, пълни с Е-та. Когато правите сладкиши в къщи, много добре знаете колко захар слагате и какви продукти използвате. А цялата къща мирише толкова вкусно!
хранене
Осигурете си разнообразна храна
Това е начинът да получите всички витамини, минерали и хранителни вещества, които са ви необходими. А и винаги е приятно да опитвате нови храни. Превърнете обяда и вечерята в кулинарни изкушения, експериментирайте и със сигурност няма да качите излишни килограми.
 
Закусвайте
Това е важно не само през зимата. Закуската ви дава сили и енергия да се справите със студа и ежедневните задачи и ускорява метаболизма. Ако сте закусвали, вероятността да се натъпчете и да преядете на обяд е минимална. А и сутрин е подходящото време за ядене на овесени ядки, каша, мюсли с плодове, мед и мляко. Едва ли ще ви хрумне да посегнете към тези храни по друго време на деня и така ще лишите тялото си от важни хранителни вещества.
 
Спазвайте тези съвети и сме сигурни, че ще се чувствате и изглеждате отлично цяла зима. И най-вече не забравяйте една простичка истина, която важи за всеки сезон – похапвате ли от всичко, което обичате, с мярка, няма как да сгрешите.
 
Прочетете още:
 

Как да се храним умерено по празниците


В чудесна форма
Диетите по празниците

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top