Пълзенето в развитието на детето

- какво е неговото значение?

От раждането си до около първата годинка бебето изминава невероятен път на развитие, изправя се на крака и прохожда, проговаря. На този фон пълзенето остава сякаш незабелязано и недооценено. Но ако трябва да сме коректни, точно пълзенето е първият знак за удивителния скок в развитието на доскоро неподвижното вързопче, което можехте да разнасяте и оставяте където си искате, за колко време си искате.
Значението на пълзенето за развитието на бебето
Това е първата форма на независимост и свобода за него. Движението променя света и го доближава до бебчо. Помага му да го опознава и проучва. Прави мускулите му по-силни, движенията му – по-прецизни и координирани, мозъкът му – по-умел.
Пълзенето не просто увенчава един етап на развитие. То подготвя и ускорява последващото развитие на малкото човече.
Всяко бебе ли пълзи?
Всяко – макар някои да се научават едва след като проходят.
Обикновено се случва през втората половина на първата година – след шести – седми месец. При това едно лази назад, второ настрани, някои – от първия момент напред. Други се влачат по корем или се пързалят по дупе. Важното е, че намират начин да се движат сами. След време така усъвършенстват пълзенето, че току-що проходилите деца, когато много бързат, минават от два на четири крака.
pulzene2
Какви ползи носи пълзенето на бебето ви
Като пълзи, съкровището ви стимулира развитието на опорно-двигателната система. Укрепват мускулите на крайниците и гърба. Костите свикват да носят теглото на тялото. Ставите развиват функционалността си и се научават да изпълняват целия възможен обем движения.
Повишената активност на детето стимулира бързото усъвършенстване на мозъка. Ускорява се образуването на нови връзки в мозъчната кора. Стимулира се взаимодействието и съгласуваността между лявото и дясното полукълбо. Развива се усещането за допир, представата за форма, за размер и разстояние, за пространствените отношения между предметите и между тялото на бебо и предметите. Подобрява се взаимодействието между очи и мозък и зрението става все по-добро.
Чрез пълзенето вашето слънчице подобрява координацията на движенията си и умението да пази равновесие. Научава се да се ориентира в пространството, да набелязва цели и да избира най-бързите и безопасни маршрути до желаното място.
Забързва се цялостното му психофизическо развитие, непрекъснато се усъвършенства фината моторика, формира се и се обогатява пасивният речников запас.
pulzene1
Какво означава, ако все пак бебето не желае да пълзи
Обикновено нищо повече, освен че ще пропусне пълзенето. Често компенсира с по-активно ходене с опора, дори с по-ранно самостоятелно прохождане.
Можете да насърчавате детето си да пълзи – с играчки, с желани предмети, оставяни на разстояние от него. Но не го пришпорвайте. То само трябва да съзрее и когато е готово, ще се изненадате колко бързо ще се случват нещата.
Ако дечко наближава годинката и все още не пълзи, не се изправя и не реди несигурни крачки около дивана и мебелите, добре е да се консултирате с лекаря си. Може бебето ви просто да е по-мързеливо, но може и да има проблем.
Пълзенето ви изправя пред въпроси за хигиената, безопасността, за личното пространство и т. н. Въпреки някои общи положения, тях ще решавате сами – понякога в продължение на години.
 
 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top