Пчелните продукти

– супер храна за студените дни

Ако наистина съществуват суперхрани, то натуралните пчелни продукти със сигурност са в челото на класацията им. Пчелният мед присъства в ежедневното ни меню и полезните му свойства са по-познати, но пчелното млечице, пчелният прашец, прополисът, пчелният восък за повечето хора звучат екзотично. А те са изключително богати на биоактивни съставки, минерали и витамини и са особено полезни в сезона на настинките и грипа.

Състав на пчелните продукти

Той е резултат от смесването на компоненти от три източника:

  • разнообразни фитохимикали, събирани от стотици растителни видове;
  • биоактивни съставки, привнесени от обработката на цветния прашец от пчелите;
  • вещества, образувани при зреенето и/или при ферментацията (за някои от продуктите).

Така се получава впечатляващ комплекс от стотици съставки. Сред тях са пълният набор от аминокиселини, необходими за изграждането и функционирането на човешкия организъм, протеини, липиди и въглехидрати,  ферменти и хормони, мощни антиоксиданти, ароматни вещества и пигменти, всички най-важни витамини, минерали и микроелементи, антибиотични вещества и т. н. Част от тях дори още не са добре проучени.

Точно на богатия състав на пчелните продукти се дължат изпитаните им в практиката свойства да подкрепят имунитета и защитните сили на организма както при болните, така и при здравите. Още по-ефективни ги прави фактът, че присъстват в менюто на местните хора от хилядолетия и са привична функционална храна за тях.

Видове пчелни продукти

Пчелен мед

Произвежда се от пчелите чрез преработка на събирания цветен прашец и нектар. Чистият пчелен мед – без добавки и допълнителна преработка – се усвоява лесно и напълно. Източник е на бърза енергия и облекчава вирусните инфекции.

Пчелно млечице

Пчелното млечице се отделя от специални жлези на млади пчели. С него те хранят личинките на пчелите работнички през първите три дни и бъдещата пчела майка до самата ѝ смърт. Бледокремавата (или жълтеникава) субстанция е добър доставчик на естествен ацетилхолин, определящ за състоянието на нервната система и работата на мозъка. Съдържа и белтъка гамаглобулин, важен за имунната функция на организма.

Пчелен прашец и перга

Пчелният прашец е цветен прашец, допълнен с нектар и обработен със секрет от слюнчените жлези на пчелите. Този, който достига до пазара, се добива със специални решетчици – прашецоуловители, поставяни на входа на кошера. Като преминават през тях, пчелите изпускат по някое зрънце.

Вътре в кошера прашецът се складира в килийките. Там ферментира и се превръща в перга – така наречения пчелен хляб – най-добрата храна за пчелите. Носи  ползи за имунитета и общото здраве на организма

Пчелен восък

Това е материалът, с който пчелите изграждат питите и запечатват пълните с мед килийки. Пчелният восък съдържа биоактивни вещества, пчелен прашец, прополис. Има изразено противовирусно и антибиотично действие.

Прополис

Той изолира и защитава кошера отвътре. Дезинфекцира и пази от паразити и болестотворни микроорганизми. Съставен е от растителни смоли, цветен прашец, етерични масла и восък. Съдържа специфични биофлавоноиди като кверцетин, апигенин, пиноцембрин и др. Смята се, че те допринасят за лечебните свойства на прополиса и може би ще са ефективни при невродегенеративни, мозъчни и системни заболявания.

Пчелните продукти повлияват благоприятно всички жизнени функции и системи. Те са особено препоръчителни през зимата. Медът може да бъде консумиран в разумно количество всеки ден, а прополисовата тинктура замества капките за нос. Но преди да приемате пчелен прашец и пчелно млечице, консултирайте се с лекаря си.

Пчелните продукти провокират остри алергични реакции. Ако знаете, че сте алергични към меда, по-добре си спестете преживяванията и не опитвайте пчелен прашец или пчелно млечице. Бъдете особено внимателни, когато давате за пръв път мед на дете.

Прочетете още:
„Видове супер храни“
„Прополис“

 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top