Психотично раз- стройство

- добавки с рибено масло

Добавки с рибено масло предотвратяват появата на психотично разстройство

Преди пет години бял свят вижда част от изследване на влиянието на омега-3 мастни киселини върху хора в първи епизод на психотично разстройство, с висок риск от развитие на психоза. Учените проследяват как се развива пациентът в продължение на една година, ако приема като добавка омега-3 мастни киселини и установяват, че рискът от развитие на шизофрения в следващите 7 години намалява значително.

 рибено масло - психично разтройство 2

Как започва изследването

Вярно, словосъчетанието „диетична добавка“, отнесено към толкова сериозен проблем като шизофренията, прави повечето хора скептични. Защо обаче учените са решили да изследват действието именно на такъв тип добавка? Защото в омега-3 мастни киселини има дълговерижни полиненаситени мастни киселини (ПНМК). Те са важна част от нервните клетки и са ключови за развитието на мозъка. Установено е, че при пациенти с различни психични заболявания, включително и шизофрения, има дефицит именно на тези мастни киселини и набавянето им определено намалява психотичните симптоми.

Към момента тези добавки не се включват в лечението на шизофрения, но някои специалисти ги използват, за да облекчат симптомите. Предписват се и като превантивна мярка. Все още не е доказано, че приемът на омега-3 мастни киселини със сигурност предпазва от развитието на шизофрения, но се наблюдава значително намаляване на риска от развитие на психоза при млади хора.

Група изследователи от университета в Мелбърн вече 10 години провеждат тестове и проучвания на проблема. В първата фаза от тяхната работа се включват 81 участника, между 13 и 25 години, предразположени към психотично разстройство. Те са разделени на 2 групи. Участниците в първата група приемат омега-3 полиненаситени мастни киселини в продължение на 12 седмици. Участниците във втората група получават плацебо. Като резултат първият епизод на психотично разстройство на хората в първата група бил отложен с около година.

Към момента учените са успели да докажат, че от редовния прием на добавка омега-3 има дългосрочен ефект. Проучванията и изследванията продължават, а надеждата, че рисковете от шизофрения и психотични разстройства ще намалеят значително се увеличават.

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top