Психично здраве

- кога да потърсите помощ

По-често или по-рядко всеки от нас изпада в кризисни ситуации на тревожност или апатия, на депресивни състояния, гневни пристъпи или бързо сменящи се настроения, преживяваме паник атаки. Продължителната социална изолация и следващите я икономически затруднения задълбочиха и разшириха обхвата на психическите проблеми.

Срамно ли е да потърсите помощ

Едно изследване от септември 2020 година, посветено на Световния ден за психично здраве, установява за пореден път колко нетолерантни са българите към ближните си, които страдат от психически проблеми. 45% от сънародниците ни се отнасят към тях като към стигма. Мнозина мислят, че да се обърнеш към психолог или психиатър е срамно. На този фон става ясно защо у нас да потърси човек помощ за преживявани неблагополучия е толкова трудно.

Въпреки това да отидете при специалист поради неблагополучия с психичното здраве е точно толкова нормално, колкото и да отидете на лекар, ако нещо ви боли или изпитвате физическо неразположение. Терапията ви дава възможност:

  • да говорите с някого – определено обективен и добронамерен слушател – свободно, без страх от оценяване и съдене;
  • да се опитате да формулирате проблемите, да ги назовете на глас и да ги чуете.

Самото това в повечето случаи действа облекчаващо и насърчително.

Кои са признаците, че е време да потърсите психологическа помощ?

Най-честите признаци, че е време да потърсите помощ са:

Постоянната тъга или гняв, усещане, че сякаш не сте себе си

Чувствата и емоциите ви ескалират и излизат от контрола ви. Променено е ежедневното ви поведение, усещате се неразбирани и изолирани от семейството, отдръпвате се от приятелите. Появяват се все по-често мисли за това, струва ли си животът, за смърт и самоубийство.

Тежка загуба

Смърт на близък, раздяла с любимия, развод, загуба на работата, определяла до този момент живота ви, са все неща, които могат да ви изкарат от релси. И ако вместо да се съвземате, с времето губите контрол върху все повече области от живота си, време е за помощ отвън.

Невъзможност да преодолеете травма

Може да става дума за травма от преживяно насилие, злополука, отхвърляне или болест. Вместо да се затваряте в себе си, да потъвате в самосъжаление и автоагресия, или да ви изпълва гняв и нетърпимост, поговорете с професионалист.

Не изпитвате удоволствие от любимите дейности

Хобитата вече не ви привличат и нямате желание да правите каквото и да е? Не сте в състояние да общувате и да се забавлявате, да се срещате с приятели и да се запознавате с нови хора? Определено нещо не е наред и ви е нужен професионалист.

Нездравословни навици и зависимости от храна, секс, алкохол, наркотици

С изработването на компенсаторни механизми се опитвате да заместите загубения контрол върху поведението си и случващото се около вас. Все още осъзнавате, че се пристрастявате, но вече не можете да се спрете сами.

За помощ настояват и симптоми като:

  • постоянен стрес и безпокойство;
  • натрапливо поведение;
  • намаляла производителност и ефективност във всички дейности – работа, училище, ежедневие;
  • фобии;
  • проблемни отношения;
  • всяко отклонение от обичайното ви емоционално и психическо състояние, от нормалното ви поведение.

Терапията помага

Колкото по-рано потърсите терапия за проблемите, с които не можете да се справите сами, толкова по-лесно можете да ги преодолеете, да не позволите да се задълбочат и да подобрите качеството си на живот. Смята се, че в болшинството от случаите 7 до 10 сеанса са достатъчни за възстановяване на доброто самочувствие, психическата балансираност и устойчивост. При повечето пациенти още първите срещи с терапевта оказват ползотворно влияние. Освен че подкрепя възстановяването ви, психотерапията ви дава нови умения за справяне с житейските предизвикателствата и така продължава да ви помага, дори когато вече не ходите при терапевта си.

Опитайте се да прецените трезво състоянието си и ако се налага да потърсите помощ – направете го! Не отлагайте!

Прочетете още:
„Орторексия – модерната невроза“

„Психическо и емоционално здраве“
„Зависимостите – кои са причините“

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top