Психични разстройства

 при децата

За нещастие, този въпрос касае много повече хора, отколкото бихме очаквали. Проучвания показват, че близо едно на всеки шест деца страда от някакъв вид леко или сериозно ментално заболяване. Причината тази статистика да е неочаквана, е че множество от тези деца (близо 75%) не получават помощта, от която се нуждаят. В тази статия ще се опитаме да разгледаме кои са най-честите психични разстройства у децата, как да ги забелязваме и превентираме.

Фактори и причини за развитие на психични проблеми при децата

Една от най-сигурните причини за развитието на психични проблеми при децата са травмиращите събития. Понякога те са непредвидими и не могат да бъдат преодолени, но е важно да ги забелязвам и да осигуряваме правилната подкрепа на своето дете след тях. Големите или дори честите малки промени също може да доведат до проблеми в емоциите и мисленето на децата. Някои от най-честите фактори, които могат да доведат до проявата на психични проблеми при децата са тези: смърт на близък човек, родители страдащи от ментални заболявания, разведени родители, тормоз вкъщи или в училище, дискриминация, дългосрочни физически травми или продължителни проблеми с ученето или социализирането.

Видове психични разстройства

Някои от тези заболявания могат да се прояват в по-ниска степен при малки деца, но се превръщат в сериозна опасност в тийнейджърските години. Тийнейджърите са една от групите изложени на най-голям риск от психични разстройства и често откриват говоренето за тях или търсенето на помощ като невъзможно.

Депресия

Депресията като ментално заболяване не представлява просто силна тъга, която след време отминава. Депресията се характеризира с много по-продължителни чувства на празнота, безпомощност, липса на енергия, интереси и надежда. Тя може да бъде по-лека или по-силна и в зависимост от това може да бъде лекувана с медикаменти или с промени в навиците и ежедневието. Във всеки един случай при депресията се изисква огромна доза търпение и разбиране от близките.

Тревожно разстройство

Това е вероятно най-популярното психично разстройство и то е проблем, който повечето хора развиват в детството си и носят със себе си години наред. Както следва от името, това разстройство е свързано със завишена доза тревожност и притеснение. Тя се проявява при опити за правене на нови неща, създаване на нови контакти или участието в социални взаимоотношения с хора извън близкия кръг на приятели. Тревожното разстройство е възможно значително да пречи на ежедневието когато е по-силно изявено

Хранителни разстройства

Хранителните разстройства са често срещани при тийнейджърите и са обвързани с множество нездравословни навици и разбирания, както и липса на самочувствие. Момичетата по-често страдат от видове хранителни разстройства като анорексия или булемия. Този вид психично отклонение може да доведе и до много физически проблеми и е важно да се лекува още в началните си стадии.

Какво могат да направят родителите?

Най-доброто нещо, което можем да направим за да се погрижим за менталното здраве на своето дете е да му обръщаме достатъчно внимание и да наблюдаваме какво се случва в живота му. Важно е да се вслушваме в нещата, които споделя с нас и да имаме обща представа дали настроенията или поведенията му не са характерни за някакви нездравословни отклонения. Ако смятате, че да, то не бързайте със заключения, притеснения или прибързани действия. Позволете поле за разговор, както и професионално мнение преди да решите да предприемете следващи стъпки.

 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top