Психическо и емоционално здраве

Що е то и трябва ли да се грижим за него...

Да не пушим, да спортуваме, да се храним с екологично чисти продукти – правим всичко, за да сме здрави и да изглеждаме добре, но понякога пропускаме да се погрижим за нещо много важно и много крехко – психическото и емоционално здраве.

Психическото и емоционално здраве обхваща: начина, по който човек мисли за себе си, способността му да изгражда здрави, пълноценни връзки с околните, възможностите му да преодолява кризите и лошите моменти и да продължава напред, както и уменията да контролира емоциите и поведението си.

Когато приемате това здраве за даденост и не се грижите за него, то се изхабява бързо, ставате лабилни, поддавате се по-лесно на стреса, умората и депресията. Важно е да знаете, че доброто психично здраве не значи просто липса на психични проблеми, а по-скоро е фокусирано върху способността ви да се радвате на живота, да мислите позитивно и да бъдете гъвкави пред  изненади.

Как да сте сигурни, че сте емоционално здрави? Ако е така, вие ще познаете в себе си следните характеристики:
• чувство за удовлетвореност;
• жажда за живот и способност да се смеете и забавлявате;
• способност да се справяте със стреса и да се възстановявате след лоши ситуации;
• имате чувство за смисъл и цел в дейностите и взаимоотношенията си;
• гъвкави сте, научавате лесно нови неща и се адаптирате към промените;
• намирате баланс между работа и почивка;
• способни сте да изградите и поддържате пълноценни отношения;
• притежавате самоувереност и високо самочувствие.

Притежавате ли ги? Това е чудесно. И все пак не се лъжете. Да бъдеш емоционално и психически здрав не значи никога да не минаваш през периоди, в които се чувстваш не особено добре или никога да не си имал емоционални проблеми. Всички хора претърпяват разочарования, загуби и промени. Те са нормална част от живота ни, затова е естествено понякога да сте тъжни, тревожни или стресирани.

Тайната на добре поддържаното емоционално здраве е в това, че ще ви помогне да преодолеете бързо травмите и стреса, няма  да загубите лесно куража и позитивното си мислене. За да бъде то стабилно, е важно да се научите да разпознавате и балансирате емоциите си. Другото условие е да имате приятели и близки, които ви обичат и подкрепят.

В следващата статия ви предлагаме няколко насоки, които ще ви помогнат да се грижите за емоциите си. Те са простички и служат само за това да се почувствате по-добре.

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top