Психическо и емоционално здраве

Как да се грижим за него?

Грижата за психическото и емоционално здраве се основава на няколко прости правила. Може би понякога ще ви е трудно да ги спазвате, защото винаги нещо „трябва” да се свърши или защото в началото ще ви е необичайно да мислите толкова много и по такъв начин за себе си, но опитайте. Резултатите ще дойдат скоро. И ще бъдете изненадани.

Първо и най-важно: опознайте себе си. Научете се да анализирате действията и постъпките си. Да разнищвате емоциите си, за да знаете защо се чувствате по определен начин в даден момент. Само така ще можете да се контролирате, когато е необходимо.

Врото: мислете за себе си. Чудесно е да искате да помогнете на всички, но помнете, че за да можете да помогнете пълноценно поне на един човек, първо трябва да можете да помогнете на себе си. Осигурете си време, което е само за вас и правете това, което обичате. Дори и да се забавлявате с работата си, да не усещате умората и стреса на ежедневието, измислете си още едно занимание – рисувайте, свирете на инструмент или просто се разхождайте в парка. Правете нещо творческо и съзидателно.

Трето: бъдете благодарни. Сигурни сме, че на ден ви се случват поне 5 хубави неща. Ако се обърнете назад, към миналото, вероятно ще забележите, че не сте живели лошо, че има постъпки, с които се гордеете, качества, които сте развили, жестове, които ви карат да с е умихвате. Всеки ден отделете поне минута, за да си спомните най-хубавите моменти и да си кажете:”Благодаря за всичко, което имам.” Това непременно ще ви накара да се успокоите и усмихнете.

Четвърто: усещайте. Доверете се на сетивата си. Осигурете им пиршество. Музика за ушите, красива гледка за очите, материи, които ви успокояват за ръцете и прекрасни миризми за обонянието. Стремете се да създадете приятна обстановка. Осигурете си уют.

Пето: почивайте истински. Когато знаете, че имате нужда от почивка, но имате й много работа, изберете първото. Почивката ще ви помогне да сте по-продуктивни в последствие, но при едно условие – докато се забавлявате не мислете за всичко, което трява да направите. Така няма да свършите работа, но няма и да можете да се отпуснете.

Шесто: не  се крийте. Посрещайте фактите и предизвикателствата на ежедневието смело. Не се преструвайте, че проблемите не съществуват – колкото повече забавяте решаването им, толкова по-тежки ще стават те. Не прекалявайте с алкохола, цигарите и наркотиците. Те не решават проблеми, само създават нови. Отдавайте се на силните емоции, които ви връхлитат и не забравяйте, че понякога се налага да ги контролирате. Не свиквайте с мисълта, че някой ще свърши нещата вместо вас. Дори и да се случи запомнете, трябва да разчитате, безусловно, единствено на себе си.

Психическото и емоционално здраве е тясно свързано с физическото, така че грижете се за себе си – здравословно хранене, спорт, достатъчно количество сън (7 – 8 часа за повечето хора), разходки на слънце и умерена употреба на алкохол.

Да се грижите за своето емоционално и психическо здраве значи да се научите да извличате максималното удоволствие от своя ден и да сте доволни от себе си. Успех!

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top