Прояви по кожата

на хранителните дефицити
Прояви по кожата на хранителните дефицити

Как се проявяват дефицитите на отделните хранителни вещества върху кожата?

В статията „Хранителните дефицити и следите им по кожата, косата и ноктите“  разгледахме основните дерматологични симптоми на хранителните дефицити. А как по-конкретно се проявява липсата на отделните хранителни вещества?

Недостиг на макронутриенти

Ясно изразени дерматологични последици имат ниските нива на протеини и есенциални мастни киселини. Те са основните елементи, изграждащи кожата и придатъците ѝ – косата и ноктите.

Дефицит на протеин

Недостигът му води до тежки последици за цялостното развитие и здраве на организма и повлиява остро кожата, косата и ноктите. Появяват се заболявания като псориазис, кожни лезии, отслабва косъмът, забелязва се косопад и промени в нокътната плочка. Рискове носи консумацията на непълноценни протеини, които не съдържат всички есенциални аминокиселини. Те са характерни за вегетарианското и веганско хранене и за преодоляването им са необходими знания и умения за комбиниране на протеините от варива, ядки, зърнени и зеленчуци.

Есенциални мастни киселини

Това са тези, които тялото ни не произвежда само. Най-вече става дума за алфа-линоленова (омега-3) и линолова мастна киселина (омега-6). Дефицитът им се проявява чрез люспести плаки, обриви и алопеция (загуба на коса).

Дефицит на витамини

Той е често срещана причина за нежелани дерматологични заболявания и състояния, като недостигът на различните витамини може да причинява еднакви или сходни видими промени.

Витамини от група В

Дефицитът на витамин В комплекс предизвиква разнообразни промени по лигавиците, кожата, ноктите и косата:

  • В 2 (рибофлавин) – недостигът му води до язви, пукнатини и възпаления по лигавицата в устата и по устните, както и себореен обрив върху назолабиалните гънки, носа, бузите
  • В3 (ниацин) – дефицитът му се проявява с повишена чувствителност към слънчевата светлина, червени кожни лезии, дерматит, косопад. Често е сред причините за сухи и напукани пети, но за тях виновен може да е и недоимъкът на витамин В2
  • В6 (пиридоксин) – недостигът му е рядък и най-често е във връзка с ниските нива на другите витамини от групата. Заявява се със себореен обрив по лицето, скалпа, шията, раменете, задните части, зачервяване около носа, бузите и горната част на челото (розацея, псориазис и екзема)
  • В7 (биотин) – липсата му се свързва с чупливи нокти, тънка и падаща коса, червен обрив (обикновено около устата), себореен дерматит, гъбични инфекции
  • В9 (фолиева киселина) – ниските му нива водят до болезнена лигавица на устата, промени в оцветяването на кожата, косата и ноктите;
  • В12 (кобаламин) – заявява липсата си с бледност на епидермиса, депигментация на косата и кафяво-сиво оцветяване на нокътната плочка.

Витамин А

Важен е за поддържане на епителните тъкани. Недоимъкът му се проявява чрез генерализирана ксероза (суха и загрубяла кожа) и фоликуларна хиперкератоза (фринодермия – „жабешка кожа“) – червено-кафяви фоликуларни папули, следствие на кожни изменения поради завишено производство на кератин в и около космените фоликули, които пък са затворени с бяла тапа от себум. Най-честа е по лактите и коленете. Ноктите стават тънки и чупливи, започват да се цепят.

Витамин С

Той е кофактор в производството на колаген – структурният белтък в човешкото тяло. Когато липсва, се наблюдава загрубяване на кожата, ускорена поява на фини линии и бръчки, фоликуларна хиперкератоза, навити косъмчета. Понеже работи за укрепване на капилярите, липсата на витамин С води също до микрокръвоизливи, червени петна и паяжини по бузите.

Прояви по кожата на хранителните дефицити

Недостиг на минерали

Желязо

Дефицитът му е по-характерен при дамите поради ежемесечното кървене. Но може да се случи на всеки. Дерматологичните му прояви са бледен тен, чупливи нокти, централна бразда върху нокътната плочка или хлътването ѝ като лъжица (койлонихия), загуба на коса.

Цинк

Че нивата му са ниски, сигнализират малки бели петна по ноктите, инфекции около тях, дерматит и себореен дерматит, ксероза (суха кожа), изтъняла коса, акне, трудно зарастване на нараняванията.

Мед

За липсата ѝ можете да се досетите по намалената пигментация на косата и кожата, защото минералът е ключов за производството на меланин.

Подобни симптоми по кожата, косата и ноктите могат да са резултат от травми, химически въздействия, заболявания, медикаменти. Това означава, че не бива да се диагностицирате сами. Обърнете се към лекаря си и след необходимите изследвания той ще уточни причината за промените във вида и състоянието им. При необходимост от витамини, минерали и други добавки за преодоляване на хранителните дефицити, заповядайте на befit.bg!

Прочетете още:
Хранителните дефицити и следите им по кожата, косата и ноктите
Хранителни добавки с цинк – за какво е полезен
Недостиг или излишък на желязо

 

 

 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top