- какво трябва да знаем за него?

В предишната статия ви разказахме за въглехидратите. Сега ще се спрем по-подробно на протеина. Къде се открива и какво е пълноценен и непълен протеин и защо е толкова важен за тялото.
Що се отнася до протеина, изглежда, че почти всички мнения са на една вълна. Белтъчините изглежда са единственият макроелемент, на който никой не може да се насити.
От протеинови шейкове и барчета, до пилешки пържоли. Вариантите са много и явно всеки е готов да се натъпче доволно с него. Протеинът може да се намери в много храни, но най-ефективно се набавя с риба, яйца, чисто бяло и червено месо и млечни продукти.
protein
Протеинът се използва от тялото ви за изграждане и реконструкция на увредени мускули, кости, косми, кожа и други тъкани в тялото. Протеинът се състои от по-малки молекули, наречени аминокиселини, и условно се разделя на два вида – пълноценен или непълен протеин, въз основа на количеството аминокиселини, които съдържа.
Пълноценният протеин съдържа деветте основни аминокиселини (включително BCAA), които тялото ни не може да изгради самостоятелно и които трябва да си набавяме чрез храната, а непълният протеин – само част от тях. Обикновено непълноценни източници на протеин са бобовите и други растителни храни, които се използват като заместители на животинските продукти. Но дори и в този случай – тялото може да си набави пълния набор от есенциални аминокиселини, като комбинира различни видове протеинова храна.
текст: Страхил Иванов, фитнес треньор и консултант по хранене 
fitbg.net
44946591_1977121415705737_2176430791272169472_n

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top