Промяна на зъбите с възрастта

Износването на зъбите е естествен процес...

Износването на зъбите е естествен процес. Както ние се променяме с възрастта, така се променят и зъбите ни. Затова те също имат нужда от специални грижи.
Предотвратяване на киселинна ерозия.
Най-голямата заплаха за зъбите са сладките, съдържащи скорбяла храни. Въглехидратите ферментират, принуждавайки бактериите в устата ни да произвеждат киселини. Тези киселини разяждат бързо емайла на зъбите. Така създават малки ями, в които може да се образува кариес.
Свикнали сме да мислим, че бонбоните са най-вредни, но подсладените газирани напитки като колата, са дори по-опасни. Поради съставките им нивото на киселини в устата ни се покачва. Зъболекарите все по-често обясняват, че газираните напитки са най-голямата заплаха за зъбния емайл.
Съвети:

• Не прекалявайте със сладкото и газираните безалкохолни напитки.
• Избягвайте да похапвате често. Всяко хранене повишава нивото на киселинност в устата ви за продължителен период от време.
• Ако имате нужда от нещо сладко, дъвчете дъвка без захар. Дъвченето увеличава производството на слюнка. Тя почиства устата и неутрализира киселинността.
• Мийте си зъбите поне два пъти дневно в продължение на две минути и ползвайте конци. Ежедневната хигиена намалява нивото на бактерии в устата.
• Ходете при зъболекаря си на всеки шест месеца. Освен профилактичен преглед, добре е да искате и премахване на натрупаната плака.
Предотвратяване на механичното триене и износване на зъбите
Функцията на зъбите е най-вече механична – смачкват и стриват храната, за да я направят по-лесно смилаема. В повечето случаи зъбите ни са устойчиви на напуквания и нащърбвания. Те не стават по-крехки с възрастта. Проблемът е точно в напукванията, отчупените парченца и пломбите. Зъби с подобни проблеми са особено уязвими, защото е нарушена структурата им.
Износването се причинява и от навика зъбите да се стискат при голямо напрежение и стрес. Ако имате този навик, с течение на времето зъбите ви нараняват повърхността си и стават по-податливи на гниене.

Съвети:
• Избягвайте да дъвчете лед и други много твърди храни.
• Внимателно проверявайте дали плодовете са все още с костилка преди да ги захапете.
• Ходете редовно на зъболекар. Само така ще забелязвате навреме пукнатини или кариеси. В повечето случаи хората, които стискат зъби и скърцат с тях не са наясно с навика си и с щетите, които сами си нанасят. Ако имате признаци на скърцане със зъби, вашият стоматолог може да ви препоръча предпазни устройства, които се носят през нощта.

Следете за петна по зъбите

Някои храни – особено кафе, чай и червено вино – оставят петна по зъбите ви. При пушачите положението е направо трагично. В повечето случаи петната са козметичен проблем, но е важно да се отстраняват редовно.
Съвети:
• Избягвайте храни, които оставят петна по зъбите.
• Четкайте редовно, за да премахнете натрупаната плака. Така ще помогнете на зъбите си да се противопоставят на петната.
• На всеки шест месеца посещавайте зъболекар или зъбен хигиенист, който да отстрани зъбната плака и зъбния камък.

Посъветвайте се със стоматолога си какви избелващи средства можете да използвате. Не ги избирайте сами, защото употребяваните, химикали, могат да раздразнят венците.
Предотвратяване на дъвкателни проблеми

Най-голямата заплаха за здравите зъби е заболяването на венците. Рискът от дъвкателни проблеми се увеличава с възрастта, особено когато се образуват джобове, където бактериите се развиват на спокойствие. Ако не се лекуват, бактериалните инфекции причиняват възпаление, което вреди на съединителната тъкан и костите и може да загубите зъба си.
Съвети:
• Мийте зъбите редовно, за да премахнете бактериите.
• Използвайте антибактериална вода за уста за допълнителна защита.
• Ходете редовно на зъболекар, за да може заболяванията на венците да бъдат открити максимално рано. Понякога симпотмите се появяват твърде късно, за да може да се наложи обрат в процеса на болеста.
• Заболяването на венците е възпалителен процес. Яжте храни, които потискат възпаленията – омега 3 мастни киселини – риба, рибеното масло и ленено семе.
Предотвратяване на сухота в устата с напредване на възрастта
Ксеростомията или сухота в устата може драстично да увеличи риска от кариес и проблемите с венците. Здравословният поток на слюнката чисти зъби и неутрализира киселината, която иначе разяжда зъбния емайл. Не е задължително слюнката да намалява с времето, но над 800 различни лекарства посочват сухотата в устата като страничен ефект. А с възрастта все повече хора приемат медикаменти.
Съвети:
• Намаляването на нивото на слюнката много бързо ще доведе до проблеми. Затова при първите признаци на сухота в устата се консултирайте с лекар.
• Ако това е страничен ефект от медикаменти, промяна в предписания може да помогне за смекчаване на проблема. Едновременно с това можете да дъвчете дъвка без захар, защото това увеличава слюнката.
• Използвайте вода за уста, наподобяваща слюнката.
Редовната грижа за вашите зъби ще намали износването им и ще ви позволи да ги запазите по-дълго време.

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top