Промени по кожата

 – симптоми за сериозни болести
Промени по кожата, косата и ноктите

Често при различни заболявания вътрешните процеси, протичащи в тялото, се отразяват на повърхността на кожата. От обща умора до тежки болести, състоянието ѝ и това на нейните придатъци – косата и ноктите – могат да се покажат симптоми на редица заболявания.

Така тя не само играе ролята на бариера между тялото и външната среда, но сигнализира за развитието на отклонения и сериозни болестни процеси. Сред тях са тези, предизвикани от ендокринологични (хормонални) дисбаланси, хематологични проблеми, различни по тежест инфекции, онкологични, сърдечносъдови, бъбречни, стомашно-чревни заболявания, автоимунни болести и др.

Освен симптом промените в кожата, косата и ноктите могат да са и последица от усложнения на болестите или лечението им.

Суха и сърбяща кожа

Тя е един от типовете кожа и е присъща на мнозина. С малко повече внимание при рутинните грижи и подходящи овлажнители можете да държите сухотата под контрол. Оплакванията са по-тежки при кожни заболявания като атопичен дерматит.

Но понякога сухата, сърбяща кожа е симптом на сериозни системни болести като диабета и лимфома. Опитният дерматолог може да я свърже с нарушения във функциите на щитовидната жлеза или пък да потърси връзка с костно заболяване. Понякога тя подсказва, че бъбреците вече не успяват да поддържат оптимален баланс на хранителните вещества и минералите в кръвта.

Заболяване на щитовидната жлеза, както хипотиреоидизмът, така и хипертиреоидизмът, може да засегне още косата, като я направи груба и чуплива и да създаде проблеми с  ноктите.

Пърхотът и болестите

Мнозина ежедневно водят война с пърхота (себорея – суха и мазна) и с подходящия шампоан или лекарствен продукт се справят с него. Но към себорея (по скалпа и/или по лицето) са по-склонни хора с инсулти или страдащи от неврологични заболявания като Паркинсон.

Пъпки и петна

Акнето е типично за тийнейджърите, често е и в по-късна възраст. За избухването му при зрели хора има различни причини. Ако сте жена, която никога до този момент не е страдала от акне и то избие изведнъж, при това тежко, би могло да означава хормонални проблеми – да речем развитие на синдрома на поликистозните яйчници.

Хиперпигментацията обикновено свързваме с прекомерно излагане на слънце, хормонални промени при бременност и менопауза, остаряване. Но колебания в нивата на тиреоидните хормони (свързани с  щитовидната жлеза) също могат да допринесат за задълбочаване на мелазмата (петна с нарушена пигментация).

Промени в цвета на кожата

Посивяване, поява на жълт и дори на оранжев отенък често е знак за хронични заболявания. Такива симптоми имат болестите на черния дроб и на бъбреците. Кафявите до тъмни петна по пищялите подсказват проблеми с кръвообращението. Ако не им обърнете внимание навреме, те биха могли дори да се разранят.

Посиняването на пръстите на крайниците също говори за сърдечно-съдови болести – блокирани кръвоносни съдове или недостиг на кислород в кръвта и др. Малки червени и лилави линии под ноктите при липса на травма често са признак на сърдечно заболяване или друго абнормално състояние.

Как точно изглежда промяната на цвета на кожата, зависи и от естествения ѝ тен. Затова забележите ли някакви изменения, търсете дерматолог.

Малки навдигнати жълтеникави образувания около очите

Те се появяват около носа и очите и съдържат холестеролни натрупвания. В около половината случаи говорят за трайно повишен холестерол и триглицериди. Видите ли ги по лицето си, най-добре си направете изследвания, понякога е сериозно. Появят се и по други части на тялото.

Промени по кожата, косата и ноктите

Обриви

Те ни съпътстват през целия ни живот и се дължат на какво ли не. Обривът ви най-вероятно е признак, че в организма ви се случва нещо нежелано, когато:

  • не реагира на лечение
  • покрива твърде голяма част от кожата ви
  • съпроводен е с болки в ставите, температура и треска
  • има специфична форма (във вид на мишена при лаймска болест или на пеперуда върху лицето при лупус).

Промените по кожата, ноктите, косата често са първите ранни сигнали за редица състояния и заболявания – от недохранване и хранителни дефицити до хормонални, чернодробни, сърдечни и дори онкологични и автоимунни. Те дават възможност за ранно диагностициране, по-добра прогноза и успешно лечение на болестта или поне забавяне на развитието ѝ. Затова следете състоянието на кожата, косата и ноктите си и търсете помощ при всяко отклонение от нормата!

Прочетете още:
Стресът – скрита опасност
Пърхота – как да се справите
Сухата кожа – как да ѝ помогнете

 

 

 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top