Пролетта

време за адаптация  

Докато живеем в социална изолация, повишена тревожност и несигурност, вторачени в развитието на коронавирус пандемията, пролетта дойде. Заедно с буйната зеленина, пъстрите цветя и яркото слънце, на които се радваме през прозорците, настъпват алергиите, обострят се хроничните заболявания и се проявяват натрупаните през зимата дефицити на витамини и минерали. Всичко това не се случва за пръв път, преживявали сме го и сме се справяли с лекота през всичките си години. Но за пръв път се случва по време на извънредно положение и карантина.

Тревожността – нежеланият спътник по време на криза

Тревожността е нормална емоция, която разпознаваме по чувството за напрежение, притеснителните мисли в очакване на нещо неясно, по раздразнителността. Ако е по-продължителна или пък по-силна, може да предизвика дори повишаване на кръвното налягане. Обикновено я провокират не напълно изяснените ситуации, моментите на промяна, усещането за заплаха. По-често или по-рядко, за по-кратко или по-дълго тя навестява всеки от нас.

Когато безпокойството продължи по-дълго и се хронифицира, то влече нежелани последици за целия организъм и риск за общото здраве. Коварното е, че тревожното разстройство се развива постепенно, като ви оставя илюзорното усещане, че всеки момент ще се справите сами. Да, някои успяват да го преодолеят със собствени усилия, както и идващите с него нежелани състояния като паник атаките.

Но по-добре още щом усетите продължаващата по-дълго от обичайното тревожност да си помогнете с леки натурални продукти със съставки от растителен произход, които подкрепят преодоляването на стресови ситуации, емоционални сривове и безпокойството без странични ефекти. Сред тях са и цветните есенции на д-р Бах.

Влошеният сън като израз на продължителното безпокойство

Когато принудителното безделие и пренаселената къща ви изнервят до крайност, а несигурните финанси и още по-несигурните перспективи не ви излизат от ума нито за миг,  сънят ви става неспокоен и накъсан. Недоспиването и липсата на пълноценна почивка изострят тревожността ви и сякаш попадате в омагьосан кръг. Уж нямате кой знае каква работа, а сте уморени, кисели и с вас се общува трудно.

Спестете си недоспиването, изнервената атмосфера вкъщи и разрушителните тревоги. В аптеките и дрогериите се предлагат билкови продукти, които успокояват и изострят концентрацията денем, а вечер подкрепят отпускането и ускоряват заспиването. Други са насочени към увеличаване на общите съпротивителни сили на организма и облекчаване на леките депресивни състояния и болка. Не струват много, а носят облекчение и връщат спокойствието без нежелани странични  ефекти.

Пролетта е стресов сезон

И тя е такава не само тази година! Пренастройването на организма за живот от температури около нулата до около и над 30° С изисква мобилизиране на резервите. За мнозина това е време на пролетната умора като следствие на изчерпаните запаси от витамини и минерали. За други рязката промяна в климатичните условия активира различни хронични заболявания. В менюто бързо се настаняват по-богати на целулозни фибри храни и затрудняват храносмилателния тракт.

Когато към всичко това добавите напрежението от продължителната социална изолация и неясното близко бъдеще, рисковете за здравето нарастват осезаемо. Време е да облекчите адаптирането си към новите условия. Ашвагандата е билка-адаптоген, препоръчителна при  продължителен стрес. Подобрява цялостното състояние на организма – от нервната система, през качеството на съня, до мъжкото можене.

Доверете се на билковите продукти тази пролет! Не бързайте с тежките успокоителни. С тях се започва лесно, но се спира трудно.

Прочетете още:
„Адаптогените – механизъм на действие“
„Терапията на доктор Бах“
„Aдаптогенни билки“

 

 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top