Пролетни неволи

- можем ли да ги избегнем

Пролетта се свързва със светлина и топлина, жизненост и радост. Но, за да сме реалисти – това е и времето в което се обострят хроничните заболявания, завръщат се алергиите, проявяват се стомашни неразположения и възпалителни заболявания.

Какви са причините за появата на пролетните неразположения

Пролетта е много специален сезон. Зад красотата на разцъфтялата природа и приповдигната ни жизненост се крият редица процеси, които поставят организма ни на изпитания:

 • Сравнително стабилното време през зимата се сменя с изключително лабилното и променливо време през пролетните месеци – понякога разликите достигат до 20тина градуса за по-малко от 24 часа. Играе и атмосферното налягане и това поставя под натиск адаптивните ни възможности.
 • Във връзка с нарасналия ден и увеличеното слънцегреене се променят установените през зимата биоритми, а това пък предизвиква хормонални промени.
 • Нараства делът на растителната храна в менюто, което води до промени в храносмилателните ензими и храносмилането.
 • Увеличава се рязко физическата активност и натоварването на тялото.
 • Въздухът е пълен с полени, които активират алергични реакции и т. н.

Накратко – организмът ни се оказва в сложна, критична ситуация и най-слабите звена поддават.

Кои са най-честите пролетни неразположения

На практика – събуждат се почти всички хронични заболявания:

 • болни стави и болезнен гръб;
 • стомашно-чревни заболявания;
 • сърдечно-съдови болести;
 • депресии и други психични болести;
 • заболявания на дихателната система;
 • възпаления на отделителната система (цистити);
 • алергии във всичките им форми – сенна хрема, астма, обриви и т. н.

Но потърпевши са не само хронично болните. Резките колебания в температурата водят до претопляне и преохлаждане и до настинки. Огромният апетит за пресни плодове и зеленчуци провокира подуване на корема и болки в стомаха и при здрави хора. Внезапно порасналата физическа активност и непопълнените витаминни дефицити предизвикват умора и отпадналост. Във влажните треви се крият кърлежи и заплахата от лаймска болест е съвсем реална.

Как да имате спокойна и ведра пролет?

Всичко казано дотук съвсем няма за цел да ви отчае и обезкуражи. Ако страдате от хронично заболяване, вероятно имате програма, чрез която го държите под контрол. Още в края на зимата посетете лекуващия си лекар и поискайте актуализиране на тази програма.

Така алергичните трябва да вземат своите лекарства поне две седмици преди предполагаемия цъфтеж на тревите и дърветата. Страдащите от болести на двигателната система могат постепенно да повишават своята активност чрез подходящи упражнения и под защитата на обезболяващи. Цистита можете да посрещнете с модерна формула, която пречи на бактериите да се захващат за лигавиците, имунитета – да подкрепите с витамини и минерали. Използвайте репеленти при разходките на открито.

Постарайте се преходът към богато на плодове и зеленчуци меню да е плавен, защото фибрите, които съдържат те, са безспорно полезни, но дразнят стомаха, когато прекалите. Увеличавайте разходките и физическото натоварване внимателно и спете достатъчно.

С малко грижа и внимание към себе си ще укротите пролетните неразположения и ще имате прекрасна пролет – пъстра, радостна и изпълнена с усещане за лято!

Прочетете още:
Условното здраве – контрол върху заболяванията
Пролетта – време за адаптация
Повече витамини през пролетта

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top