Пролетна умора по време на бременност

- как да се справим

Ако първите седмици от бременността ви съвпадат с началото на пролетта, не е много ясно дали страдате от пролетна умора или тялото ви е изтощено от всички настъпващи в него промени. За всеки случай, предлагаме ви да вземете някои мерки, за да се почувствате по-добре.

Пийте около 2 литра вода на ден

Колкото по-малко вода пиете, толкова по-апатични и отпуснати сте.

Проблемът при пиенето на повече вода по време на бременност е, че почти непрекъснато ви се ходи до тоалетна. От друга страна, фактът, че ви се пишка и честите разходки до тоалетната, ви разсънват. Не е кой знае колко приятно, но в някои критични ситуации в офиса ще ви свърши работа.

Стойте на слънце

Смята се, че две от причините за пролетната умора са недостиг на витамин D и ниски нива на серотонин. За синтеза и на витамина, и на хормона на щастието е необходима слънчева светлина. В началото на пролетта слънцето не е много силно затова излезте на разходка или просто поседете на някоя слънчева пейка.

Хранете се по малко, но често

Този съвет ще ви е от полза, независимо дали страдате от пролетна умора, или поради бременността, метаболизмът ви се е ускорил, а кръвната ви захар е по-ниска от обичайното. Поглъщането на много храна наведнъж само ще ви накара да се чувствате още по-тежки, сънливи и уморени. Разделете храненията на шест за целия ден. Хапвайте по малко и ще имате достатъчно енергия.

 бременност

Променете диетата си

Забравете за кофеина и шоколада. Изхвърлете тежките храни от менюто си. Яжте по веднъж седмично пилешко и телешко. Хапвайте млечни продукти, яйца, ядки (бадеми, орехи, лешници). Наблегнете на плодовете и зеленчуците. Обърнете специално внимание на спанака и копривата. Те са богати на желязо и похапвайки ги, си осигурявате енергия и прогонвате далеч усещането за умора и апатия.

Почивайте си, но не прекалено

В никакъв случай не се излежавайте на дивана по цял ден. Това само ще ви накара да се отпуснете съвсем и да се чувствате още по-уморена. Запишете се на гимнастика за бременни или се разхождайте полека. Почивайте си по 10 минути на всеки час, каквото и да правите.

Приемайте предложената ви помощ

Прекомерното натоварване е точно толкова лошо, колкото и прекомерната почивка. Не се нагърбвайте с много задачи само защото денят е станал по-дълъг. Това също е честа причина за пролетна умора.

Приемайте помощта, която ви предлагат близки, приятели и роднини и прехвърлете някои от грижите за дома на половинката си.

Слушайте тялото си

Независимо дали страдате от пролетна умора или от типичното за началото на бременността изтощение, или за лош късмет са ви налегнали и двете, слушайте тялото си. То най-добре знае от какво има нужда като храна, движение, почивка.

Непременно се консултирайте с лекаря си преди да приемате добавки. Той най-вероятно вече ви е препоръчал да взимате фолиева киселина и допълнително калций. Не добавяйте към тях нищо, което не ви е предписал. Не излагайте малкия човек, който се развива в утробата ви, на излишни рискове.

Прочетете още:

Витамини и добавки за бременни

Бременна през пролетта
Алергии по време на бременност

 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top