Пролетната умора при децата

Независимо дали вярвате, че има пролетна умора или я приемате само като извинение на мързеливците ...

 Независимо дали вярвате, че има пролетна умора или я приемате само като извинение на мързеливците, съветваме ви да наблюдавате внимателно поведението на децата си в този преходен и буен сезон – пролетта.

Ако те ви се сторят отнесени, апатични и отпаднали, не бързайте да се паникьосвате, да им се карате, че ги мързи да учат и да ги тъпчете с хранителни добавки и витамини. Има и по-лесен начин да се справите с проблема.

Насърчавайте ги да излизат. Седнете и заедно направете преразпределение на времето за учене и помощ в къщи и на времето за игри и забавления. Нека децата ви да прекарват повече време на слънце. Натрупването на витамин D и възможността да скачат и лудуват ще направят чудеса.

Променете менюто на децата си. Намалете тежките храни, сладкишите и бонбоните. Вече е пролет, на пазара има изобилие от плодове и зеленчуци. Правете им салати, карайте ги да пият повече вода и да ядат плодове между основните хранения. Въобще, залагайте им всеки ден по една голяма естествена витаминна бомба. Прибавете към нея и различни видове ядки. Купувайте им бадеми, бразилски орехи, кашу, фъстъци, орехи. Нека да свикнат да ги ядат вместо чипс.

 

След игрите и събраното слънце, децата ви може да са превъзбудени и това да им попречи да заспят. Настоявайте вечер преди лягане да изпиват една чаша топло мляко с мед или чаша чай – мента, жълт кантарион и мед.

Това, че денят е по-дълъг не значи, че трябва да натоварите децата си с повече задължения. Не ги притискайте с твърде много домашни задачи. Оставете ги да се забавляват и да играят.

Промяната на сезоните определено действа на психиката и емоциите ни. Говорете с децата си. Бъдете им приятел. Нека те да знаят, че могат да споделят с вас абсолютно всичко и вие няма да ги осъдите, а ще разговаряте с тях. Тогава със сигурност ще минават по-леко през пролетните промени.

И разбира се, не спирайте да ги наблюдавате. За две – три седмици пролетната умора и симптомите й би трябвало да изчезнат. Ако това не се случи, може би ще е добре да се консултирате с лекар.

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top