Проблеми с кожата при тийнейджъри

- акне, мазна кожа...

Пубертетът е време на промени, несигурност, нов поглед към света. Много хора си го спомнят като тежко време. Други пък се учудват, че в периода на купоните и първите любовни трепети на някой може да му е било зле. Независимо как се чувстваш ти, докато тялото ти се променя не с дни, а с часове, предлагаме ти да се запознаеш с 5 основни кожни проблема при тийнейджърите и с тяхното решение.

Акне

Това е тийнейджърски проблем номер 1. Бели точки, черни точки и гнойни пъпки се появяват по челото и бузите в най-неподходящия момент и ти се струва, че всички забелязват само тях. Спокойно! Първо, по-голямата част от хората около теб имат същия проблем. Второ, той е поправим. Акнето се появява в следствие на настъпилия в тялото хормонален дисбаланс. При момичетата обикновено положението с пъпките е най-тежко преди цикъл. Вземи си от аптеката крем и лосион против акне. Редувай няколко различни продукта, за да се радваш по-дълго на ефекта от тях.

Не се опитвай да скриеш пъпките с много фон дьо тен. Това само ще влоши положението. Купи си специален коректор, който ги прикрива и изсушава.

Ако страдаш от тежка форма на акне, не прилагай самолечение, а отиди на дерматолог. Той ще ти предпише крем-антибиотик и всичко необходимо за ефективна борба с пъпките.

Акне при тийнейджъриМазна кожа

Не е задължително да имаш акне, ако имаш мазна кожа, но грубоватия й вид, както и лъщящите нос и чело, не те карат да се чувстваш по-добре. В края на статията ще намериш линк към съвети за грижа за мазна кожа. Прочети ги, следвай ги и ще се изглеждаш чудесно.

Прекомерно изпотяване

Дланите на ръцете, стъпалата, скалпа – струва ти се, че се потиш непрекъснато и всички забелязват издайническите капки под носа ти. Да не говорим, че искаш да живееш в банята или да се превърнеш на ходещ дезодорант. Успокой се! Всичко това е нормално и ще отмине. Дотогава носи дрехи от естествени материи и ползвай абсорбиращи стелки за обувките си. Избягвай пикантни ястия и горещи напитки, които предизвикват допълнително изпотяване.

Брадавици

Тийнейджърите са най-поддатливи на вируса, който ги причинява. Ако и ти имаш, не прилагай бабини лекове, а отиди на лекар. Брадавиците се премахват с течен азот или лазер.

Атопичен дерматит

Суха, зачервена кожа, която се лющи, дразни и сърби – това представлява атопичният дерматит. Ако имаш този проблем, не се чеши и използвай овлажнител, който да хидратира кожата в дълбочина. Ако това не помогне, най-добре ще е да се посъветваш с дерматолог.

Пубертетът е наистина интересен период. И има твърде много неща, с които да се бориш. Съсредоточи се върху тях. Ежедневната грижа за кожата ще ти спести проблемите с външния вид.

Прочетете още:
Мазна кожа

Грижа за суха кожа
Грижа за лактите и колената
 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top