Пробиотици

Пробиотиците са живи микробни хранителни добавки, които регулират баланса на полезните и вредни микроорганизми в тялото...

Пробиотиците са живи микробни хранителни добавки, които регулират баланса на полезните и вредни микроорганизми в тялото ни и подтискат гнилостните процеси в стомаха и червата. Стрептококус термофилус, лактобацилус ацидофилус, бифидобактериите и лактобацилус булгарикус – всички те са пробиотици, които произвеждат аминокиселини и витамини (В1, В2, В6, В12, К), помагат ни да разграждаме храната и стимулират имунната система.

Най-често ги приемаме по естествен път, когато консумираме кисело мляко и извара. Но дори и те да са част от всекидневната ни храна, има случай, в които организмът ни изнемогва и не може сам да си набави необходимото количество пробиотици. Ето някои от тях:

 • Ако сте прекарали болест, за чието лечение са били нужни антибиотици. Тогава е добре да приемате пробиотици като допълнителна хранителна добавка. Поради силното си действие антибиотиците убиват и полезни, заедно с вредните бактерии и нарушават нормалното състояние на чревната флора. На тяхно място се заселват паразити и гъбички и за да се отървете от тях, ви предписват нови антибиотици. Вместо да чакате положението да стане нетърпимо, посъветвайте се с лекаря си и след като сте пили антибиотик, започнете да приемате и пробиотици.
  • При синузит, бронхит и пневмония.
  • Ако страдате от астма и различни алергии. Те също намаляват нивото на холестерола и риска от хранителни натравяния.
  • Храните се най-вече с полуфабрикати? Тогава със сигурност не си набавяте достатъчно пробиотици по естествен път. Най-често те са и тези, които имат стомашно-чревни проблеми, диария или продължителен запек. Това отново е поради недостиг на естетвени бактерии.
  • При тежки инфекции и вагинален дискомфорт – тъй като те помагат и за възстановяване на влагалищната микрофлора.
  • Просто за пречистване на организма, защото тези бактерии неутрализират действието на множество отрови в тялото ни.

Чудите се как изглеждат хранителните добавки с пробиотици? Предлагат се на капсули, течности и пудра. Пудрата е замразена. Трябва да я разтворите в преварена вода и да изпиете течността на празен стомах. Течностите са най-неподходящият избор. Те са с кратък срок на годност – две седмици, а ефективността на действието им е много ниска. За да се чувствате във форма, най-добре е да използвате капсули пробиотици в комбинация с храни, богати на пребиотици.

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top