Пробиотици в бебешките млека

Млечни БИО формули с пробиотици в дрогерии...

Töpfer
Уникална тройна комбинация (PLUS 3) в новата LACTANA BIO:
Млечни БИО формули с пробиотици, 4 щама бифидобактерии и LC-PUFA!

Немската компания Töpfer GmbH (основана през 1911 г.) е създател и производител на уникалните млечни формули за кърмачета и малки деца LACTANA BIO. Те съдържат пробиотици, на базата на четирите най-разпространени в детския организъм щама бифидобактерии – B. longum, B. breve, B. bifidum и B. infantis, които са репродуктивни и изолирани от естествената чревна флора на кърмачетата. Наличието на живи бифидобактерии в млеката води до редица предимства за организма на новороденото и малкото дете, свързани с цялостно намаляване на нежеланите патогенни микроорганизми и образуването на здрава чревна микробактериална флора. Бифидобактериалната среда, която при кърмените бебета съставлява до 99% от чревната флора, укрепва съпротивителните сили на организма и се счита за основна причина за по-високата им резистентност към широк кръг инфекции и заболявания.

Едновременно с това, всички суровини и материали, използвани за производството на млеката LACTANA BIO притежават сертифициран биологичен произход, което означава, че те са произведени в контролирани биологични ферми, разположени в екологични региони в Алпите, без употребата на химични вещества и използването на генно модифицирани продукти.

Уникална тройна комбинация в новата LACTANA BIO:

Новите млечни формули LACTANA запазват всички свои досегашни характеристики, включително съдържанието на бифидобактериите B. longum, B. breve, B. bifidum и B. infantis и биологичният произход, но добавят и още една – обогатени са с незаменимите (есенциални) за детския организъм LC-PUFA (Long-Chain-Poly-Unsaturated-Fatty-Acids) или Дълго-Верижни-Поли-Ненаситени-Мастни-Киселини (ДВПНМК). По този начин млеката за кърмачета и преходните млека LACTANA предлагат единствен, уникален комплекс от 3 безценни за детския организъм предимства (LACTANA BIO – PLUS 3).

LC-PUFA:

LC-PUFA се получават от есенциалните полиненаситени мастни киселини (PUFA) от групите омега-6 (n-6) и омега-3 (n-3). Последните се определят като незаменими, тъй като не могат да бъдат синтезирани от човешкия организъм и е необходимо да бъдат набавяни чрез храната.

LC-PUFA станаха център на вниманието в областта на бебешкото хранене през последните години. Най-важните между тях са Докозахексаеновата киселина (DHA; C22:6n-3) и Арахидоновата киселина (ARA; C20:4n-6), които имат определяща роля за развитието на нервната система, мозъка и зрението у новородените, съответно – на когнитивната, моторната и зрителната функции в кърмаческа възраст. DHA и ARA са незаменими за организма в ранна детска възраст, тъй като той не е в състояние да ги набави самостоятелно в нужното количество и съотношение.

АRА е прекурсор на биологичните хормони ейкозаноиди (простагландини, тромбоксани), които са имуноактиватор, генерират противовъзпалителен ефект, потискат алергични прояви и др. По този начин LC-PUFA дори засилват и подпомагат полезното действие на пробиотиците.

DHA е основна част от фосфолипидите, изграждащи клетъчната мембрана, особено в клетките на мозъка, нервната система и ретината. Мозъкът претърпява най-бурно развитие през периода на вътреутробно развитие. При раждането на бебето, размерът на неговия мозък е 70 % от този на възрастния. През първата година след раждането мозъкът нараства с още 15 %, за да приключи почти напълно развитието си към 5-6-тата година на детето. Мозъкът има най-голямо мастно съдържание сред всички органи – почти 2/3 от него се състои от фосфолипиди. DHA е основната структурна мастна киселина в мозъка, предимно разпределена в мозъчната кора и фоторецепторите на ретината. Около 50 % от теглото на невронните мембрани е съставено от DHA.


Изследвания показват, че DHA и ARA са физиологично важни в пренаталния и послеродовия живот през периода на бързо развитие на мозъка и очите, както и през целия живот. DHA и ARA бързо се натрупват в мозъка през последния триместър на бременността и през първите 2 години след раждането.
Необходими минимални нива на концентрация на DHA и АRA, влагани в млечните формули:

Кърмените бебета получават необходимите DHA и АRА от майчината кърма. Кърменето, което дава синтезирани LC-PUFA е препочитаният метод за хранене на здрави бебета и твърдо се подкрепя. Решението за обогатяване на млеката за кърмачета и преходните млека с LC-PUFA е взето след дълги години изследвания върху клиничните ефекти на DHA и ARA при бебетата. Приема се, че оптималното съдържание на млеката за кърмачета следва да е такова, което води до резултати в развитието, най-близки до тези при кърмените бебета.

В млеката за кърмачета делът на DHA трябва да е минимум 0.2 % от всички мастни киселини, а на АRА – минимум 0.35 %. Тези нива са в долната граница на съдържание на DHA и АRА в майчиното мляко по света.

Клинично изследване относно необходимостта от влагане на DHA и АRA в млеката за кърмачета:

Между 1997 и 1999 година в Грьонинген е проведено клинично изпитване, в което са включени 472 здрави доносени новородени, разпределени в три групи: 1.) хранени, с мляко за кърмачета без добавена LC-PUFA, 2.) хранени с мляко за кърмачета, обогатено с АRА и DHA и 3.) кърмени бебета (контролна група за съпоставка). Изследването цели да установи дали добавянето на LC-PUFA в млякото за кърмачета повлиява върху качеството на Общите Движения (ОД; General Movements) при здрави доносени кърмачета. Оценката на качеството на ОД е точен метод за преценка на качеството на мозъчните функции и нервната система при бебета. ОД са сложни движения, които включват главата, тялото, ръцете и краката. Те започват през ранния живот на плода и продължават до около 3-4 месец след раждането при износена бременност. Нормалните ОД се характеризират с плавност, разнообразност и сложност. Тези характеристики изчезват, когато движенията станат абнормални. Плавността на движенията е първото качество, което изчезва и което би означавало, че леки дисфункции на нервната система вече са се проявили в движения с рязък характер. По качеството на ОД може да се прогнозира до голяма степен неврологичното развитие на бебето, а най-силно това важи за последната фаза на ОД – около 2-4 месечна възраст на доносеното бебе. Резултатите от експеримента са отчетени на 3-месечна възраст, когато е филмирано спонтанното двигателно поведение на бебетата, за да се оцени качеството на техните ОД. Бебетата са записвани в спокойно и будно състояние. Изследването доказва, че добавянето на LC-PUFA при здравите доносени кърмачета през първите 2 месеца от живота им, намалява случаите на леко абнормални общи движения. Наличието на леко абнормални общи движения на 3-месечна възраст показва повишена предразположеност на мозъка към развиване на т.нар. малки нарушения в развитието, като леки неврологични дисфункции, непохватност, проблеми с концентрацията в училищна възраст и други.


Източници на DHA и ARA, влагани в LACTANA BIO:

В млякото за кърмачета Lactana BIO 1 (от момента на раждането), DHA и АRА се набавят чрез масло от яйчен жълтък, което представлява масло от фосфолипиди. Това става чрез класическата най-пречистена технология на извличане с етанол, в резултат на която етанолът се изпарява на 100 % (без никакви остатъци) и остава само яйчното масло. По този начин се постигат необходимите нива на LC-PUFA.

В преходните млека Lactana BIO 2 (след 6-тия месец) и Lactana BIO 3 (от 10-тия месец) се целят по-ниски нива на ARA и DHA. Затова в тях освен масло от яйчен жълтък, който осигурява необходимото ниво на АRA, но не и на DHA, се добавя и рибено масло от риба тон. Процесът на извличане е аналогичен.

Влагането на LC-PUFA в храните за кърмачета и малки деца е с установен GRAS-статут (Generally Regarded As Safe), т.е. доказано безопасно.

Други характеристики:


* Lactana BIO 3 е обогатена с широкоразпространени видове биологични плодове – ябълка, банан, портокал.

Преминаването от една към друга формула LACTANA BIO зависи не само от възрастта на детето и неговия хранителен режим, но и от преценката на педиатъра относно неговите индивидуални нужди и развитие.

Всички продукти Lactana са с оригинален немски произход и са произведени при строги хигиенни условия съгласно Европейските наредби за производство на храни за кърмачета и преходни храни (ЕC 141/2006), и за производство на екологичнo чисти продукти (EC 834/2007)!

Брошура Лактана

Литература:

1. Koletzko B, Agostoni C, Carlson SE, Clandinin T, Hornstra G, Neuringer M, Uauy R, Yamashiro Y, Willatts P. Long chain polyunsaturated fatty acids (LC-PUFA) and perinatal development. Acta Paediatr, 2001.

2. Koletzko B, Lien E, Agostoni C, et al. The roles of long chain polyunsaturated fatty acids in pregnancy, lactation and infancy: review of current knowledge and consensus recommendations. J. Perinat. Med., 2008.

3. Leon R Mitoulas, Lyle C. Gurrin, Dorota A Doherty, Jillian L. Sherriff and Peter Hartmann. Infant intake of fatty acids from human milk over the first year of lactation. British Journal of Nutrition, 2003.

4. Hylco Bouwstra, DA Janneke Dijck-Brouwer, Jacqueline AL Wildeman, et al. Long chain polyunsaturated fatty acids have a positive effect on the quality of general movements on healthy term infants. American Society for Clinical Nutrition, 2003.

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top