Пролетни алергии

- причини и симптоми

Всички се радваме на пролетта и предвкусваме удоволствията, които ще ни донесе лятото. За съжаление с прекрасните слънчеви дни идват и пролетните алергии. За да облекчите състоянието си или за да успеете да се отървете напълно от тях, най-добре е да знаете какво ги предизвиква и да вземете мерки отрано.

Течащ нос, зачервени, сърбящи и сълзящи очи и постоянно кихане – това са най-често срещаните алергични симптоми през пролетта. Те обаче могат да продължат да се проявяват и да ви причиняват дискомфорт и през лятото, според това от какво е причинена алергията – дървета, трева, плесени и полени.

Какво предизвиква алергичната реакция

Хората наследяват определена генетична предразположеност към алергии. Когато е изложено на различни алергени, тялото им се опитва да се защитава. Те предизвикват в него имунна реакция, при която се освобождават химикали, наречени хистамини, които провокират алергична реакция.

Определете каква е причината за вашата алергия

Добре е да избягвате причините, които обострят вашата алергия. За целта, естествено, трябва да знаете кои са.

Ако сте изложени на повишен риск от алергии поради фамилна анамнеза, добре е да си направите кожен тест преди началото на сезона. Това е ефективен метод, който няма да ви причини дискомфорт, ако го приложите навреме. Ако си правите теста, когато вече симптомите са се проявили, няма да се чувствате особено добре.

По време на пролетния сезон, докато се борите с една алергия, може да се окаже, че сте станали по-чувствителни към определени храни например. Затова е важно да се консултирате с лекар и да сте наясно кои храни са подходящи за вас. Не пропускайте да се консултирате и с диетолог. Вярно е, че една противовъзпалителна диета може да елиминира напълно алергията, но може да предизвика и дефицит на определени хранителни вещества в организма, което да ви донесе друг тип здравословни проблеми.

Колкото по-запознати сте с причините и симптомите на алергията, толкова по-лесно ще се справите с нея. Според специалистите алергиите са се удвоили и утроили в последните години. Затова е важно да бъдете подготвени. Само така ще се чувствате добре и ще се радвате с пълна сила на пролетта.

 Виц какво предлагат дрогерии Би Фит при алергии: АЛЕРГИЧНИ СЪСТОЯНИЯ

Прочети още:  

Алергия към козметични продукти 

Алергична реакция към бебешки храни 
 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top