Принадлежностите

на домашния любимец

Когато купувате принадлежности и аксесоари за домашния си любимец, макар и да са израз на грижата и любовта ви към него, помнете, те са необходимост по-скоро за вас, не за животното.

Какво включва основното „обзавеждане“ за домашен любимец

Новият член на семейството трябва да си има свое кътче, където да се усамотява, да спи, да се храни, да е негова територия, която му дава сигурност. За рибките, птичките и по-дребните животни е ясно – аквариумът и клетката имат точно определени граници и в тях можете да поставите определени принадлежности.

По-сложно е с котките и кучетата. Много скоро, след като свикнат с дома ви, те започват да го смятат за своя територия – целия. Обособените кътчета трябва да са поне няколко: място, на което могат да поспят необезпокоявано, място за хранене и за купичката с вода, място за котешката тоалетна. Минималното им „обзавеждане“ включва:

Грижовно подбрано меко легло

Продават се дори специални ортопедични матраци. Важното е да е на закътано място. Най-вероятно домашният ви любимец ще го ползва, когато ви е сърдит или неразположен и има нужда да остане сам. Иначе ще се бори за място във вашето легло.

Поне две купички – за водата и за храната

Задължително е да се почистват лесно, да не се захабяват и да не поемат миризми. За котката е добре да има и саксия с трева. Тя трябва да е достатъчно тежка и устойчива, защото моята Дунда захапваше тревата и разнасяше саксията из цялата къща – докато тревата се отскубне.

Тоалетна – не бива да е в близост до храната

Всеки съд ще ви свърши работа. Но е добре да е по-голям, за да може животинката да ходи поне два-три пъти, ако не сте вкъщи да почистите веднага. По-високите, закривени навътре бордове ще пречат на съдържанието да излита навън, когато котката рови или зарива след себе си. И да забравите да купите лопатка, бързо ще установите, че е абсолютно необходима.

Клетка за транспортиране

Рано или късно ще ви се наложи да заведете животното на лекар, да го вземете със себе си, като пътувате. В такива случаи ще оцените достойнствата на подобна придобивка – особено ако домашният ви любимец е котка, която не излиза от къщи.

Необходими принадлежности и аксесоари за домашни любимци

  • Поводи, нашийници, намордници, нагръдници – принадлежностите за извеждане навън зависят от породата и характера на домашния ви любимец. Може да са маркови, може да са най-обикновени – зависи от бюджета и разбиранията ви. Но трябва да са здрави и надеждни, удобни за животното и за вас.
  • Дали ви е нужен гребен или четка, се определя от това каква е козината на домашния ви любимец. Дългокосместите е добре да се решат. Работа може да ви свърши и обикновен дървен гребен. Може да е и специален – за куче или за котка. Продават се вече и електрически. Със сигурност ви е нужна мощна прахосмукачка с роторна четка – почиства отлично космите от пода, от килима и мебелите.
  • Играчки – за разходките с кучето са ви достатъчни пръчка и фризби. За вкъщи – плюшени, гумени, пластмасови топки, кокали, обувки, зайци, мишки, завързано на по-високо място въже със свободно висящ край и т. н. Ако писаната ви не излиза навън и имате място, съоръжение на няколко етажа с места за скачане, катерене, провиране ще ѝ позволи да се забавлява добре. И вие с нея.
  • Дрешки – дали са нужни на животното, решете сами, но не прехвърляйте мярката. Повярвайте, самочувствието на кучето ви не се влияе от цвета, модела и марката, от името на дизайнера на дрехата, с която му досаждате.
  • Кърпи – няколко, за подсушаване след къпане.

На пазара се предлагат всевъзможни изкушения за собственици на домашни любимци – абсорбиращи пелени и подложки, специални душове и ванички за къпане, сешоари, вакуум прахосмукачки с масажираща система, уреди за подстригване и рязане на нокти, спасителни жилетки, играчки с батерии и какво ли още не.

Премислете преди покупката, за животното ли купувате наистина, или за себе си?

Прочетете още:
„Възпитанието на кучето“

„Котката – подготовка на семейството“

 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top