Приложения на ябълковият оцет

– кога може да бъде полезен и кога вреди?

Какво представлява ябълковият оцет, какво е приложението му и ползите от него за сърдечносъдовата система и при инсулинова резистентност прочетохте в предишната публикация. Сега продължаваме с други полезни свойства и потенциалните нежелани ефекти при приема му.
Улеснява отслабването
Трудно е да се обясни, защо това се случва, но ябълковият оцет ви кара да се чувствате сити. При опити с доброволци се оказало, че притъпеното усещане за глад води до по-малко консумирана храна и намален калориен прием – с 200 – 300 калории дневно. Може да ви изглежда недостатъчно, но пък в комбинация с повишена физическа активност и намалена консумация на тлъсто и сладкиши резултатите безусловно ще са по-добри.
Освен това ябълковият оцет нормализира метаболизма и подкрепя изгарянето на мазнините. 
Действа противовъзпалително
Вече стана дума, че ябълковият оцет има антибактериална сила. Тя помага както при болно гърло, така и при цистити и влагалищни възпаления. С успех се прилага срещу гъбички. Полезен е при дисбактериози и насърчава развитието на добрите бактерии.
Облекчава ставни заболявания и подагра. Използва се при рани, също и при възпаления на венците и лош дъх. При това, за разлика от антибиотиците, той не формира резистентност на бактериалните щамове.
ocet7
Прочиства организма и е отличен антиоксидант
Оцетът от ябълки подкрепя работата на черния дроб и прочистването на тялото. Разтваря и ускорява изхвърлянето на шлаки и отпадни продукти. С това действие се свърза ползата от него при подагра и ставни проблеми. Векове наред е използван за пречистване на кръвта и лимфата, за подобряване на кръвообращението и преодоляване на анемии. Има свойството да редуцира производството на телесна слуз и затова действа добре при синузит.
Ябълковият оцет се прилага при храносмилателни и кожни проблеми, при разширени вени и при високо кръвно, при премахване на брадавици, с козметични цели и за подобряване състоянието на косата, на ноктите и т. н. Антиоксидантната му мощ пази клетките здрави и жизнени, което е условие за общото здраве на организма и предпазване от неопластични образувания. Стабилизира имунитета.
Как да го използвате
Когато приемате ябълков оцет на таблетки, следвайте стриктно указанията в листовката и не предозирайте.
При натуралния препоръчваният прием е от 1 до 3 чаени лъжички или една супена в чаша вода до три пъти дневно. Най-често се комбинира с мед, към него се добавят също различни билки и зелен чай, лимон. За козметични нужди отлично се съчетава с глина. С него се правят компреси – за сваляне на температурата, за лечение на гъбички; правят се бани.
Опасностите, които крие ябълковият оцет
Опасните последици, които може да предизвика този прекрасен продукт, възникват основно по две причини. Едната е, че той все пак е с висока киселинност и ако го приемате неразреден, рискувате увреждане на тъканите. Другата причина е завишаване на дозата.
И в двата случая е възможно нарушаване на зъбния емайл, изтегляне на минерали от костите и намаляване на костната плътност, силно понижаване нивото на кръвната захар и хипогликемия, увреждане на гърлото и кожата, нежелана реакция с приемани лекарства и др. Предозирането на ябълковия оцет може да се отрази зле на стомашно-чревния тракт. Ако вече имате стомашни заболявания и язва, по-добре го приемайте само след хранене или се откажете от него.
Натурален ябълков оцет с гарантирани качества можете да си направите сами в къщи – трябват ви само зрели ябълки, чисти стъклени съдове и търпение.

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top