Претоварване

 и бърнаут

В опитите си да бъдем все по-успешни, все по-заети и по-перфектни, тялото ни в един момент отказва. Това е зачестяващ феномен сред възрастни, както и много млади хора (дори тийнейджъри). Култът към работенето ни е направил не просто по-материалистични, но и ни е научил да правим компромиси със своето здраве и спокойствие. Как можем да намерим баланса между амбициите си и естествените нужди на организма ни от почивка? Продължете да четете за да разберете повече.

Какво е бърнаут?

Бърнаут е все по-често срещано състояние, което може да настъпи по редица от причини. Психолозите го разпознават като вид претоварване, което води до силна физическа и ментална умора, понижена мотивация, продуктивност и настроение. Този феномен не винаги е забележим докато не минем границата на силите си – особено за тези от нас, които предпочитат винаги да бъдат заети и в крачка. Попадаме в бърнаут, когато количеството изисквания от нас е непрестанен поток, от който не можем да се откъснем. Тези високи и непрестанни нива на стрес са опасни за менталното ни и физическо здраве. Това може и да не впечатли работохолиците, които са решили, че засега може да се направим малък компромис с тези неща. Ако сте един от тях, имайте предвид, че проучвания показват, че бърнаута води и до понижаване на работоспособността и продуктивността. Работниците, които имат време за почивка се представят по-добре от тези, които работят извънредно по-дълги смени. Ако нашето време наистина е толкова важно за нас, то претоварването изобщо не е оптималния начин да използваме часовете от своето денонощието.

Причини и симптоми

Освен централното претоварване, има и допълнителни фактори, които могат да играят важна роля в това да се стигне до бърнаут. Чувството за липса на контрол над ситуация в живота или на работното място може да завиши менталното изтощение и да ни приближи до бърнаута. По същия начин влияят липсата на подходяща социална среда или недостатъчното възнаграждение. За да се чувстваме уверени в себе си и да не виждаме труда си като напразен, чувството за споделеност, както и засвидетелстването на благодарност са изключително важни за психиката ни.

Стандартният стрес може да доведе до тревожно разстройство, хиперактивност и емоционален дисбаланс. Бърнаута от друга страна е по-близък до депресивните състояния и се характеризира с липса на всякаква енергия и мотивация. Когато страдаме от бърнаут искаме да се откъснем от средата си и сме по-склонни към притъпяване на емоциите и силно песимистични виждания за живота си.

Как да го избегнем и излекуваме?

Ако смятаме, че сме склонни към някои от лошите навици или обстоятелства водещи до бърнаут, то ние вече сме направили първата крачка към избягването на опасностите от този модерен проблем. След като осъзнаем ситуацията си, имаме няколко различни начини, по които да ѝ повлияем и да се върнем към здравословния и щастлив живот. На първо време, нека да започнем със съня. За някои от нас 7 часа и по-малко може и да са достатъчни, но се постарайте да спите по поне 7 или дори 8-9 часа на ден. Мозъкът и тялото ни ще ни благодарят. Говорете за проблемите, които срещате, вместо да смятате, че сами трябва да се справите със всичко. Подкрепа може да откриети у приятели, семейство, колеги или терапевт. Може и да звучи като клише вече, но е пълната истина – физическата активност значително подобрява нашата работоспособност, енергия и настроение. Отделете поне 30мин на ден и поддържайте дисциплина. Резултатите ще бъдат видими. Йогата и медитацията също са отличен начин да открием спокойствие и балнс в своето ежедневие.

Прочетете още:
Семейство и работа – как да ги съчетаете
Планирането
Какво е здравето – емоционално и физическо

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top