Преди и след слънчево изгаряне

- 9 неща, които могат да ви помогнат

Без да се замисляте можете да изредите няколко начина за облекчаване на болката от слънчево изгаряне. Но ако все пак се замислите, ще откриете, че не знаете дали те наистина помагат и как действат. Запознайте се с деветте основни начина за предпазване от слънчево изгаряне (освен ползването на слънцезащитен крем) или за облекчаване на болката, ако вече сте изгорели.

Като превантивна мярка може да ползвате:

Витамин Е и витамин С

Често се препоръчват за употреба след изгаряне, но тогава действието им е доста слабо и всъщност са неефективни. Витамините имат добър ефект, когато се взимат редовно. Според последните медицински изследвания и витамин Е и витамин С овлажняват кожата и са идеални по-скоро като предпазна мярка.

Домати

Проучвания на немски учени показват, че доматеното пюре предотвратява слънчеви изгаряния. Вероятно заради високото съдържание на ликопен, който защитава кожата от вредното въздействие на UV-лъчите. Вярно, не звучи много приятно – да се мажете с доматено пюре, докато си седите на плажа, но ако нямате слънцезащитен крем, а доматите са ви подръка, не се колебайте.

Слънчево изгарянеСлед слънчево изгаряне може да използвате:

Гел с алое вера – хидратира, успокоява болката и помага за по-бързото възстановяване на кожата.

Крем за бръснене – може и да звучи странно, но ако нямате нищо друго подръка, използвайте го. В повечето кремове за бръснене се съдържа ментол. Той е силно летливо вещество, което се изпарява бързо и отнема топлината от кожата ви.

Ябълков оцет – той действа като антисептик и помага за охлаждане на кожата. Балансира вашето pH и намалява смъденето. Не е добра идея обаче да го ползвате веднага след изгарянето. Първоначално е по-добре да наблегнете на:

Душове с хладка вода и обтриване с лед. Второто е малко опасно, защото ако задържите леда твърде дълго на едно и също място, ще се появи болезненото усещане, че студът „изгаря” кожата ви още повече.

Сода за хляб с вода – накисвате в тази смес малко памук и внимателно минавате по изгорените места.

Студено прясно мляко – правите компреси с него на изгорените места и усещате почти мигновен ефект. То разхлажда и успокоява болката и сърбежа.

 

Мед – той има антибактериално действие и ускоряване зарастването на раните. След като отмине първият ден след слънчевото изгаряне и кожата се е поуспокоила, можете да се мажете с мед, за да се възстановите по-бързо.

Грижете се за кожата си и взимайте колкото се може повече превантивни мерки, за да се радвате на слънчево лято без болка.

Прочетете още:

Хомеопатия през лятото

Съвети за грима през лятото
7 съвета за свежа и здрава кожа през лятото 
 
 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top