Превенция на остеопороза

- хранителни добавки

Хранителни добавки и съвети, които ще са ви от полза

Остеопорозата е заболяване, при което костната маса намалява и се появяват структурни изменения на костната тъкан. В следствие на това костите стават по-лесно чупливи. Като се добави и времето, по което се проявява болестта – след менопауза или при хора в напреднала възраст, рискът от счупвания и последващи проблеми със зарастването на костите става много голям.

Кога започва развитието на болестта

Това е коварството на тази болест – не можете да усетите кога костното вещество започва да намалява. Няма симптоми, случва се бавно през годините. Най-доброто, което можете да направите, е да вземете превантивни мерки колкото се може по-рано.

Превенция на остеопороза

Хранене – погрижете се за здравословната си диета, като обърнете специално внимание на белтъчините. Те трябва да са много добре балансирани – излишеството или недостатъкът им води до по-бърза загуба на костно вещество. Яжте всеки ден мляко и млечни продукти, риба, пресни плодове и зеленчуци, а също и храни с високо съдържание на фитостероли: бобови и зърнени растения. Не прекалявайте със солта, кафето, черния чай и алкохола.

 остеопороза

Физическа активност – движете се повече. Заседналият начин на живот прави костите по-слаби и намалява количеството на минерали в тях. Не е достатъчно да спортувате 2 пъти седмично по 1 час. Старайте се да ходите пеша по 5 – 6 км всеки ден и да правите физически упражнения с умерено натоварване. Колкото повече се движите, толкова по здрави, гъвкави и издръжливи са костите ви.

Да ползвам ли хранителни добавки като превантивна мярка против остеопороза

Хранителните добавкиса необходими, ако на някакъв етап не можете да си набавите нужните ви витамини и минерали с храната.

Посъветвайте се със специалист и потърсете добавки с калций, магнезий и цинк. Това са ключови елементи за наличието на нормална костна тъкан. Смята се, че помагат и добавки с витамин Д, витамин В6 и витамини С и К.

Помнете обаче, че те не могат да заменят здравословния начин на живот и изброените по-горе превантивни мерки, независимо дали ги пиете за по-дълъг или за по-кратък период от време. Могат да само да бъдат временно полезни в проактивната ви борба с остеопорозата.

Препоръчваме ви също, още преди да влезете в менопаузата, да се консултирате с лекаря си. Той ще ви посъветва откога и на каква терапия да минете, така че да запазите здравето си непокътнато колкото се може по-дълго.

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top