Превенция на остеопороза

Кои храни намаляват риска от това заболяване

Кои храни намаляват риска от това заболяване

Наскоро писахме за превенцията на остеопорозата с помощта на хранителни добавки, като засегнахме бегло и темата за храненето. Днес ще се спрем на нея малко по-подробно.

Фактори, повишаващи риска от остеопороза

  • неправилно хранене;
  • диети;
  • намаляване запасите от калций по време на бременност;
  • по-ниски нива на естроген с напредването на възрастта.

Превенция

Основните начини за превенция включват здравословно хранене, отказване на цигарите, консултация с лекар, и ако е необходимо, взимане на добавки с калций по време на бременност, и подходяща диета и добавки по време на менопаузата.

Кои храни намаляват риска от остеопороза

Имайте предвид, че само наличието на достатъчно калций не стига. Останалите минерали и витамините също са важни. Мед, магнезий, бор, цинк, фолиева киселина, витамин В6, витамин С, витамин К, витамин Д – те помагат за пълноценното усвояване на калция.

Мляко, сирене, кашкавал – колкото повече млечни продукти има в менюто ви, толкова по-добре. Те са богати на калций и фосфор.

 Млечни продукти

Плодове и зеленчуци – те не са толкова богати на калций, но пък ще ви помогнат да си набавите всички други необходими витамини и минерали. Наблегнете на различните видове зеле и на морковите.

Растително масло, тиквени и слънчогледови семки, орехи – в състава им влизат белтъчини и мазнини, които помагат за пълноценното усвояване на витамин Д и за укрепването на костната тъкан. Бадемите също са богати на калций и магнезий, добавете и тях към списъка на ядките, които похапвате често.

Яйца, гъби, риба тон и сьомга – те са богати на витамин Д. Хапвайте от тях по-често, когато се заредят мрачни зимни дни.

Разхождайте се повече на слънце. Не пушете, пийте умерено. Забравете за захарта, белия хляб, заводските колбаси и солта.

Ако по някаква причина достатъчно млечни продукти, или някои от другите изброени по-горе храни, консултирайте се с лекар и приемайте подходящите за вас хранителни добавки.

Здравословното хранене, физическата активност и отказът от алкохола и цигарите оказват влияние на цялостното ви здравословно състояние. Чувствате се по-здрави, силни и енергични и изглеждате чудесно. Не отлагайте. Започнете да променяте хранителните навици и диетата си още днес.

Прочетете още:

Превенция на остеопороза – хранителни добавки

Менопауза

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top