Пребиотиците, стимулират производството на пробитиците, регулиращи баланса на полезните и вредни...

Пребиотиците, стимулират производството на пробитиците, регулиращи баланса на полезните и вредни микроорганизми в тялото. Те са несмилаеми вещества, които трябва да стигат непреработени до долната част на дебелото черво, където се разграждат от специална група микрорганизми. Това може да бъде постигнато чрез олигозахариди, които се делят на:

  • Фруктоолигозахариди
  • Инулини
  • Изомалтоолигозахариди
  • Лактитола – използва се като подсладител
  • Лактозахароза
  • Лактулоза
  • Пиродекстрини
  • Трансгалактоолигозахариди
  • Ксилоолигозахариди
  • Галактоолигозахариди

Пребиотиците се грижат за храносмилането и цялостното здравословно състояние на човека, увеличават броя на бифидобактериите, укрепват имунитета и подпомагат усвояването на магнезий, калции и желязо от организма. Все още се изследват антиостеопорозния и антиканцерогенния им ефект.

Смята се, че антиостеопорозният ефект се получава поради свойството на пребиотиците да увеличават абсорбцията на минерали от организма.

Предполага се, че антиканцерогенното действие може да е предизвикано от бутират – мастна киселина. Тя е олигозахарид, които се получава от бактерии, живеещи в дебелото черво и хранещи се с пребиотици. Така бифидобактериите – стимулирани също от пребиотиците и бутирата могат да спрат растежа на някои тумори и да деактивират част от веществата, предизвикващи рак.

Важното е да помните, че тези ефекти още се изследват.

На българския пазар се предлагат множество хранителни добавки, но е трудно да намерите такива, които да съдържат и пребиотици. Затова е по-лесно да ги набавяте с ежедневното си меню. Най-голямо количество можете да получите от консумацията на суров корен от цикория и суров артишок. Обичате лук – чесън, праз или кромид? Чудесно, защото чрез него получавате доста голямо количество от полезните вещества. Сготвеният лук и готвеното пълнозърнесто брашно, грахът, соята и лещата също съдържат около 5% пребиотични олигозахариди.

Дори без да знаете, пребиотиците попадат в менюто ви. За да са в достатъчно количество, просто подберете по-внимателно храните, които консумирате.

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top