Декември е и всеки ден ни приближава към празниците. Въпреки неяснотата как ще празнуваме, ще се събираме ли, или ще си стоим у дома и ще си казваме наздраве дистанционно, вече мислим за трапезата.
Когато всички са здрави, трапезата е ясна – сарми, капама, пържоли, пълнена пуйка, пити, баници, сладкиши… Но се случва някои от нас по убеждения или по принуда да имат специфични хранителни претенции. И ще е добре да знаете това, ако такъв човек ви дойде на гости.
Кои са основните хранителни претенции?
- Вегани – не ядат нищо от животински произход – едни от етични съображения, други – от здравословни.
- Вегетарианци – може би хапват яйца, млечни, мед и морски дарове, но със сигурност не ядат месо.
- Непоносимост към глутена и цьолиакия – едни от засегнатите просто не разграждат глутена от житните, но други – ако хапнат филия хляб – в телата им се активират автоимунни реакции.
- Непоносимост към лактозата – избягват консумация на млечни, защото не разграждат млечната захар.
- Хистаминова непоносимост, фруктозна непоносимост, алергии, провокирани от различни храни, както и задължителни диети поради здравословни проблеми.
И всички тези хора също искат да празнуват – с вкусни гозби, без да изпитват дискомфорт и неудобство. Това е напълно възможно. На пазара се предлагат подходящите продукти и има безброй рецепти за различни ястия – не много сложни, но много вкусни и щадящи.
Хората със специални хранителни претенции имат изградени навици и се справят отлично в домовете си. Проблеми възникват, когато гостуват на близки и приятели, или участват в различни събития.
Какво да правите, ако посрещате хора със специални хранителни претенции?
Ако за празниците все пак ще можете да поканите гости, осведомете се предварително – има ли между тях някой със специфични хранителни претенции? Какви са тези претенции? Можете ли да приготвите за него нещо специално, което да се хареса на останалите?
На пазара се предлагат подходящи продукти с различна степен на готовност. Има безглутенови брашна, безглутенови смеси за торти и кексове, готови – за директна консумация . Млякото е възможно да замените с растителни млека от семена и ядки, а млечните – с деликатеси на растителна основа, наподобяващи сиренето – като тофуто.
Вместо да се чудите какво да купите, какво да приготвите и дали ще се справите, поговорете със специалния си гост предварително. Помолете го да ви помогне – в повечето случаи хората със специфични хранителни претенции с удоволствие споделят знанието и опита си. Така ще му засвидетелствате внимание и уважение и ще сложите на празничната трапеза изненадващи ястия, които едва ли ще оставят някого равнодушен – като непретенциозни, но вкусни бисквитки от бадемово брашно за кафето или чая.
Лесни бадемови бисквитки
Смесете добре в купа 250 г бадемово брашно , 6-7 супени лъжици кокосова захар (може и кафява), 1 чаена лъжичка бакпулвер, четвърт лъжичка сол. Добавете 4 супени лъжици вода и замесете.
С лъжица оформете кръгчета от тестото върху застлана с хартия за печене тава на около 4-5 см едно от друго. Поставете във фурна, загрята до 175° С. Печете около 15 минути. Оставете ги да поизстинат в тавата и после извадете.
При желание можете да добавите в сместа няколко лъжици какао (вероятно ще се наложи да прибавите малко вода) или шоколадов чипс, да направите в средата на неизпечените бисквитки вдлъбнатина и да поставите плодове от сладко в нея.
Да ви е вкусно и празнично!
Прочетете още:
„Вегетарианец и веган – каква е разликата“
„Хранене без глутен“
„Хранителни непоносимости“