Празници без стрес

- как да се подготвите?

Идат най-големите и светли празници в годината. Купуват се подаръци, пазари се за празничните трапези, трябва да се изчисти къщата, да се резервират места за празнуване навън, да се приготви храната и да се подготвят тоалетите  – предстои много работа. И за да не се окаже, че подготовката на празниците ще натовари пределно делниците ви, планирайте и започнете отрано.

Храната

Уточнете менюто за Бъдни вечер, за Коледа и за Нова година – пити, баници, ястия и предястия, салати и десерти, ядки, плодове и сладки, мезета и напитки. Важно е и колко ще са седналите около масата. После си запишете продуктите, необходими за всяко меню. Някои неща ще купите готови – проверете откъде. Други ще приготвите сами – определете в кои дни. Още в началото на декември можете да започнете с пазаруването и за последните ден-два да оставите само храните с ниска трайност – прясно месо, плодове, сладкиши.

Почистване и украса

Основното почистване направете още за Никулден. Някои семейства посрещат този празник с вече украсен дом, други ще извадят коледната украса малко по-късно. Колкото и да си мислите, че никой няма да се справи по-добре от вас, оставете децата и таткото да украсят. От една страна това ще ви спести време, от друга – ще ги направи съпричастни и ще вдигне настроението им.

Подаръците

Независимо от това, какви средства ще отделите за подаръци, те искат време – да помислите на кого какво да подарите, да го откриете, да го купите и опаковате. Оставите ли всичко това за последните дни, ще направите много компромиси, ще се чувствате притиснати от времето, уморени от обикаляне и гузни, че не сте се справили по най-добрия начин.

Направете си списък – с имената и с подаръците, групирайте ги, така че като търсите един подарък да осигурите поне още няколко. Привърженик сте на интернет пазаруването? Поръчайте по-рано, за да има време за връщане и нова поръчка, ако нещо се обърка.

Резервациите

Ако ще пътувате или ще посрещнете Новата година в заведение, направете резервациите колкото може по-рано. Хем ще отметнете задача от и без това дългия списък, хем ще имате шанса да запазите по-добри места.

Гостите

Кои да са, колко да са, познават ли се всички, кой до кого да седне, има ли между тях сърдити, има ли такива, дето са на диета, ще се наложи ли някой да нощува у вас? Това са все въпроси, които ще определят колко успешно и безоблачно ще протече обядът или вечерята и колко комфортно ще се чувствате вие като домакиня.

Тоалетите

Независимо дали ще бъдат елегантни тоалети за изискано парти ли стилни и удобни дрехи за празника у дома – проверете (купете) ги поне десетина дни по-рано. Така няма да бъдете изненадани в момента на обличането от скъсано копче, петно, разпран подгъв и т. н.

Ако планирате добре и следвате плана, в деня на самия празник ще имате време да се наспите и да отидете на разходка. И със сигурност ще гледате със снизхождение хората, които в последните мигове вместо наслада и омиротворение изпитват диво напрежение ще сколасат ли със закъснялата подготовка.

Прочетете още:

„Домашна спа Коледа“

„Стрес и депресия на празници“

„Няколко съвета за свеж вид по празниците“

 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top