Празниците и алкохолът

Новогодишните празници освен време за...

Новогодишните празници освен време за събиране около трапезата, са и време за наздравици. Както с храната, така и с алкохола е важно да не прекалявате. Това би довело до редица комични, конфузни или неприятни ситуации за вас или за околните и освен това махмурлукът ще опропасти голяма част от вашите празнични почивни дни. Затова опитайте се да си изградите стратегия.

Не пийте преди да ядете. Всъщност най-добре е да съчетаете ракията със салатата, червеното вино с основното ястие, бялото с плодовете или рибата, а коняка с кафе и торта. Яжте бавно, наслаждавайте се на вкусовете и на разговорите и отпивайте от алкохола на малки глътки. Не консумирайте повече от една чаша на час и между две чаши, пийте много вода. Ако пиете концентрат, не го разреждайте с газирани напитки. Те само ще завъртят главата ви по-бързо. Вземете си натурален сок, фреш или пийте алкохола чист. Същото се отнася и за цигарите. Колкото повече пушите, толкова по-бързо ви хваща. „Екстрите”, които получавате на сутринта, са лош вкус в устата, тежест в гърдите и болки в главата, които със сигурност не са само от препиване.

Ако сте на купон или на бар, това, което ще ви спаси е да не смесвате концентрат с по-лек алкохол. Пили сте вино преди да дойдете? Продължете на същото или на лек коктейл, не пийте уиски или водка. Пили сте концентрат? Не пийте бира или вино. И при всяко положение – танцувайте! Нали затова сте излезли, за да се забавлявате. Танцувайте много. Движете се. Така ще пиете по-малко.

Не се дръжте хлапашки. Не се хващайте на призиви като: ”Да пием на екс!” или  „Да разредим водката с шотове!”. С много алкохол не става по-весело, напротив купонът свършва по-бързо.

В случай, че вече сте пили доста, не влизайте в джакузито. Още по-малко пък с чаша уиски в ръка. Освен, че е въпрос на минути да се напиете много, е и опасно.

Заложете на качеството, не на количеството. Поглезете се. Изберете си добра марка алкохол или отлежало, скъпо вино. Наслаждавайте се на вкуса му и на начина, по който ви кара да се чувствате. Не забравяйте, че се пие за здраве, а ако трябва да бъдем честни, най-здравословно е да изпивате само до две чаши алкохол на ден.

За да се отпуснете, не ви трябва повече от една чаша. За да се усмихвате, ви трябва само компанията на обичаните от вас хора.

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top