Почистване ушите на бебето

- вижте как става

Много добре знаете, че бебето е крехко същество – стига ви само да го погледнете и да го хванете в ръце, за да си дадете сметка за това. Кожата, косата, ноктите му имат нужда от специални грижи. Не бива да използвате козметика за възрастни, още по-малко вашите ножички и пили за нокти. Същото важи и за почистването на ушите.

Принципно ушната кал предпазва вътрешната част на ухото от наранявания. Натрупването й в прекомерни количества обаче може да доведе до проблеми. Затова и трябва да почиствате ушите на вашето бебче. Как става това?

Няма определен период от време, на който се препоръчва чистенето на ушенцата на мъника. Проверявайте ги редовно и сами ще прецените кога трябва да се намесите. Първоначално се препоръчва само нежно изтриване на външната част на ухото с влажна кърпа. Ако видите, че се натрупва ушна кал, имате няколко варианта за действие.

Използвайте ръчно направени фитилчета от памук.

Взимате съвсем малко памук и го мачкате между пръстите си, докато изтънее. Така се образува фитилче с връх, който може да проникне във вътрешното ухо на бебето без да нарани тъпанчето.

 Почистване на ушите на бебето

Използвайте специални клечки за уши за бебета.

Ще ги намерите в добрите дрогерии и аптеки. Те са със специален ограничител, който не им позволява да влязат твърде навътре в ухото. Някои от тях са антибактериални. Други с повишена степен на абсорбация.

Използвайте спрей за почистване на уши.

Той се впръсква леко в ухото. Ушната кал се размеква допълнително и е достатъчно само да наведете бебо на една страна, за да изтече.

Каквото и да изберете трябва да действате изключително внимателно, без никакъв натиск или грубост. Почистването на ушите на бебето винаги се прави след къпане, когато ушната кал се е размекнала достатъчно.

Препоръчваме ви да следите реакциите на вашето бебче, когато използвате един или друг метод. Така ще разберете кой е най-подходящият за него. Естествено, не вреди да се консултирате и с педиатъра си. Той ще ви даде най-добрия съвет.

Когато пристъпите към почистване на бебешките ушенца, не се тревожете. Дръжте главата стабилна и действайте внимателно. Сигурни сме, че ще се справите чудесно.

Прочетете още:

Грижа за бебето през лятото 
Грижа за ноктите на бебето 
Кожата на бебето 

Подходящи продукти за почистване на бебешките ушенца, може да откриете на този адрес: Санитарни продукти за бебе

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top