Помощ! Потя се…

Обема на потта може да достигне 3 литра за 24 часа в случай на прекомерно изпотяване и 10 литра в случай на ...

Заседналият начин на живот, горещината, неподходящите дрехи, трудното храносмилане, попадането в задръстване, приемането на някои медикаменти и най-вече – много стрес: това са главните причини, които предизвикват потенето.

Секрецията на пот е физиологична проява, която е необходима на организма и позволява поддържане на постоянна телесна температура от 37°, елиминиране на водата и изхвърляне на остатъчните отпадъци от тялото. Потенето освен това хидратира кожата. Известно е, че при нормални условия при него се изхвърля около литър за 24 часа! Този обем обаче може да достигне 3 литра в случай на прекомерно изпотяване – и 10 литра – в случай на хиперхидроза.

Потенето е отражение на състоянието на здравето. То се усилва в някои патологични ситуации като бактериалните инфекции или вирусни и хипогликемични неразположения. Когато се появи, потта е почти без миризма. Впоследствие, заради процеса на разграждане и под влиянието на кожната флора, може да започне да мирише неприятно. Контактът на епидермиса с някои синтетични тъкани още повече влошава положението.

Нерви и потене

Един от случаите, в които потенето може да се увеличи прекомерно, е състоянието на нервност и стрес. По правило потенето е полезно, затова не трябва да го елиминираме изцяло, а само да намалим нежеланите ефекти от него. Когато то е сериозен ежедневен проблем, добрата хигиена не е достатъчна. Необходимо е да се използват ефективни продукти против изпотяване. Ролята на козметичните продукти е да стесни порите на кожата и на потните жлези, за да се блокират зоните, където потта е прекомерна.

Освен ползването на висококачествени козметични продукти, важно е да се миете с мек сапун, който не дразни кожата и щади pH-то. Антибактериалните гелове са специално предназначени за проблемно потене.

Като допълнение към продуктите против изпотяване се правят бани в запарка от мащерка, салвия или лимон, равнец или полски хвощ (особено в случаите на упорито потене на ръцете). Тези билки са познати със своите противоизпотяващи свойства.

Тютюнът, алкохолът, кафето и подправките също може да са фактори, провокиращи или засилващи потенето.

Потта често засяга ръцете. Освен от физиологични причини, то е провокирано предимно от психологически фактори – притеснение, срам, комплекс за малоценност. Влажните ръце пречат на социалния и професионалния живот. Феноменът обхваща немалък брой хора. Половината от засегнатите признават, че не са стиснали ръката на свой колега или бизнес партньор заради проблема си с потенето. Жените са по-засегнати от мъжете. Потене на ръцете изпитва 1 от всеки 5 човека. Половината потвърждават, че се притесняват сериозно от потенето на работното си място.

Потенето на краката най-често е провокирано от носенето на неподходящи обувки. Краката задължително се мият с хладка вода два пъти дневно – сутрин и вечер, и се подсушават добре с хавлиена кърпа. Народната медицина препоръчва няколко различни процедури:

  1. Всеки ден в продължение на седмица краката се поставят в 1 л вода с 50-100 грама дъбова кора, предварително запарена 20-30 минути.
  2. Една чаена лъжица сол се разтваря в чаша гореща вода, охлажда се и с този разтвор се измиват краката, след което се изплакват с хладка вода.
  3. 30 дафинови листа се заливат с 3 л вряла вода и се оставят в съд с капак за час. Краката се накисват 15 минути преди лягане.

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top