Помнят ли ни

домашните любимци

Помнят ли ни домашните любимци, когато отсъстваме известно време?

Помните безутешния Хачико, който години наред всяка вечер чака своя човек на гарата. Вероятно мнозина си мислят, че това е просто филм и кучетата не помнят стопаните си дълго, когато те ги напуснат по някаква причина.

Но безброй истории, клипове в ютуб и собственият ни опит с домашни любимци ни подсказват всеки ден, че кучетата и котките ни помнят, тъгуват, когато не сме с тях, и ни се радват искрено и бурно, когато отново се върнем. Макар че домашните ни любимци вероятно не разбират в пълна степен отсъствието ни, не си го представят и обясняват, както го правят хората, това не им пречи да изпитват тъга и остра липса на човека, когото обичат.

Кучето и човекът помнят по различен начин

Спомените на човека се пазят в епизодичната памет. Ние си спомняме цели епизоди от живота си – рожден ден, екскурзия, закуска с приятели и т. н. Паметта на кучето е асоциативна. Помни хора, неща, места във връзка с преживяванията си – щастие, благополучие, болка, опасност.

Обонянието му е основен източник на информация и спомените за миризми запълват по-голямата част от паметта му. Смята се, че запомнил веднъж една миризма, домашният ви любимец ще я помни винаги, ако тя е имала пряко отношение към благополучието му. Той е в състояние да разпознае различни емоции – щастие, възбуда, страх и тревожност, гняв – у хората и животните посредством обонянието си.

Ще ви познае ли кучето ви след дълго отсъствие?

Определено ще ви познае! При това не става дума за отсъствие от няколко дни, а за дълги месеци и за години. Колкото по-тясна и удовлетворяваща е била връзката ви, колкото повече радост, сигурност и благополучие е изпитвал домашният ви любимец, общувайки с вас, толкова по-сигурно и емоционално ще е разпознаването и посрещането ви, когато се върнете.

Как домашният любимец ви разпознава след дълго отсъствие?

Експерименти доказват, че кучето разпознава дълго отсъствалия си стопанин визуално много преди да може да усети миризмата му. То ще ви познае дори сред тълпа – стига да е със силни и здрави очи и да има пряка видимост към лицето ви. Ако сте достатъчно далече, за да не може да усети миризмата ви и не вижда лицето ви, не реагира. Затова пък, когато вече сте достатъчно близко и ви помирише, кучето ще ви разпознае безпогрешно и ще ви посрещне бурно, изпитвайки истинско щастие.

Помни ли котката стопанина си?

Господстващо е мнението, че котката се привързва не към хората, а към дома. Всички, които поне веднъж са отглеждали котка, знаят, че това не е така. Писаните, като хората и кучетата, са много различни, но в повечето случаи те искрено се привързват към човека, който се грижи за тях, който ги обича и с когото са заедно дълго и щастливо.

Младият котарак Мишо прекарваше по една-две седмици върху пикапа, паркиран пред дома на стопаните му, вперил поглед в пътя, по който трябваше да се приберат. После вървеше дни наред подир стопанката си точно като куче. Съседите казваха, че слиза от пикапа, само за да хапне и да се разтъпчи. Писана, дребна борбена женска, която беше установила истински матриархат в цялата махала, причакваше колата на своите хора на три пресечки от дома им.

Бял котарак с едно синьо и едно зелено око беше прогонен от къщи от друг възмъжал мъжкар при борба за територия. Години наред той мяукаше, за да привлече вниманието ми, когато ме видеше на улицата някъде в квартала. От време на време минаваше през къщи, идваше да се погали, да поговорим и изчезваше.

Научно изследване  за привързаността на котките към своите хора беше проведено преди няколко години. Така че да – котките, също като кучетата, се привързват към стопаните си и ги разпознават – дори години след това. Но изразяват радостта си от срещата доста по-сдържано от кучетата. Понякога дори ще демонстрират обида поради изоставянето.

Може би ви предстои дълго отсъствие от къщи? Отделете време на домашния си любимец, погушкайте го и поиграйте с него! Той ще ви чака и ще ви се зарадва, когато се върнете.

Прочетете още:
„Социализацията на кучето – защо е необходима“
„Социализация на котката – как да се справите“
„Възпитанието на кучето – ще се справите ли“

 

 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top