Полифенолите, които правят зеленчуците и плодовете полезни
Всеки път, когато стане дума за лековити растения и билки, се споменават имена на химични съединения и сред тях най-често – „полифеноли“ и „флавоноиди“. Какво представляват те и в какво се изразява ползата от тях?
Какво представляват полифенолите?
Достатъчно ни е да знаем, че това са голяма група (за сега около 8000) химикали, откривани в растенията. Имат различни функции в растителния организъм, включително осигуряват защитата му от различен тип вредители – от насекомите до ултравиолетовите слънчеви лъчи. Някои полифеноли са специфични за отделните растителни видове, други се срещат в почти всички билки, плодове и зеленчуци.
Смята се, че носят множество различни ползи за човешкия организъм – и особено за сърцето и мозъка. Действат основно като антиоксиданти. Неутрализират свободните радикали, които увреждат клетките и самата ДНК, но имат и висок противовъзпалителен потенциал. Потискат развитието на бактериите и гъбичките или направо ги унищожават.
Изобилие от тях съдържат плодовете и зеленчуците, билките и подправките, зърнените и бобовите и особено ярко и тъмно оцветените.
Основни групи полифеноли
Флавоноиди
Те вероятно са ви най-познати, защото най-често се споменават. Откриват се в почти всяко растение и са най-застъпената група полифеноли в диетата ви. Като цяло представляват багрилни вещества, осигуряващи ярките цветове на много от плодовете и зеленчуците. Сред множеството най-познати са:
- кверцетинът;
- кемпферолът;
- антоцианидините;
- катехини и епигалокатехини.
Фенолни киселини
Съставляват около 1/3 от полифенолните съединения, които приемате ежедневно. Има ги във всяко растение, но особено богати на тях са киселите. Може би ще си спомните, че сте чували за:
- кафеена киселина
- галова
- ферулова киселина
Лигнани
Включват се в структурата на клетъчните мембрани и съдържат в себе си фитоестрогени. Техен източник са пълнозърнестите, семената (сусам, лен) и ядките.
Стилбени
Срещат се по-рядко от останалите. Със сигурност от тях ви е познат ресвератролът – точно той прави червеното вино толкова полезно. Има го още в гроздето, фъстъците и горските плодове.
Други полифеноли
Техни представители са капсациноидите (люти чушлета), елагова киселина (ягоди, малини), куркумин и др.
Ползи за здравето от полифенолите
Смята се, че в основата на тези ползи лежи антиоксидантната и противовъзпалителна мощ на полифенолните съединения, която пази клетките и самата ДНК от мутиране. Установени са вече и някои съвсем конкретни техни активности:
Потискат възпалението
Особено важна е противовъзпалителната активност на полифенолите (особено на лигнаните) при намаляване на хроничното възпаление, което е в основата на множество хронични заболявания – включително автоимунни.
Подкрепят стомашно-чревния тракт
Правят го, като стимулират развитието на пробиотичните полезни бактерии и потискат нарастването на колониите на вредните.
Осигуряват антидиабетен ефект
Осъществява се чрез контрол върху нивата на кръвната захар (включително намаляване на усвояването на въглехидратите) и повишаване на инсулиновата чувствителност.
Намаляват сърдечно-съдовите рискове
Растителните химикали (ресвератрол, лигнани, флавоноиди) повлияват благоприятно много от основните рискови фактори на сърдечно-съдовите болести. Намаляват лошия холестерол (LDL) и повишават добрия (HDL). Понижават кръвното налягане. Имат потенциала да предотвратяват формирането на кръвни съсиреци (тромби).
Защитават мозъка
Защитното им действие върху организма се простира и върху работата и състоянието на мозъка. Така епикатехините в зеления чай намаляват вероятността за когнитивен спад при възрастните. А някои проучвания дават надежда куркуминът да има невропротективен ефект и да предпазва от невродегенеративни болести.
Намаляват вероятността за рак
Случва се на базата на предпазването на клетките и ДНК от оксидативни увреждания. Освен това флавоноидите могат да контролират растежа и размножаването на туморните клетки, както и да предизвикват клетъчна смърт (апоптоза) за прочистването им.
Полифенолите носят ползи не само при изброените случаи, но и при астма, остеопороза, увреждане на кожата от слънцето, за здравето като цяло.
Как да си набавите нужните полифеноли?
Както вече стана дума, те са навсякъде около нас – в прясната растителна храна и подправките, в продуктите, произведени от тях – тъмен шоколад и какао, червено вино, кафе, черен и зелен чай, натурален оцет. Най-сигурният им доставчик са суровите плодове и зеленчуци, целите семена и зърна, ядките. Досега не е известно някои да е приел свръхдоза полифеноли при нормално хранене. По-скоро се приемат недостатъчно.
Различно е положението, когато приемате хранителни добавки. В тях веществата са многократно по-концентрирани, отколкото в растителните храни, затова не пропускайте да се консултирате с лекаря си, преди да започнете приема.
Ние сме екипът на befit.bg и можем да ви помогнем с избора и доставката на хранителни добавки с полифеноли. Обадете ни се!
Прочетете още:
Зелен чай Матча – как да го използвате?
Каротеноидите – ползи за здравето и красотата
Ябълковият оцет – какви са ползите от него?