Полифенолите

- защо са важни?
Полифеноли

Полифенолите, които правят зеленчуците и плодовете полезни

Всеки път, когато стане дума за лековити растения и билки, се споменават имена на химични съединения и сред тях най-често – „полифеноли“ и „флавоноиди“. Какво представляват те и в какво се изразява ползата от тях?

Какво представляват полифенолите?

Достатъчно ни е да знаем, че това са голяма група (за сега около 8000) химикали, откривани в растенията. Имат различни функции в растителния организъм, включително осигуряват защитата му от различен тип вредители – от насекомите до ултравиолетовите слънчеви лъчи. Някои полифеноли са специфични за отделните растителни видове, други се срещат в почти всички билки, плодове и зеленчуци.

Смята се, че носят множество различни ползи за човешкия организъм – и особено за сърцето и мозъка. Действат основно като антиоксиданти. Неутрализират свободните радикали, които увреждат клетките и самата ДНК, но имат и висок противовъзпалителен потенциал. Потискат развитието на бактериите и гъбичките или направо ги унищожават.

Изобилие от тях съдържат плодовете и зеленчуците, билките и подправките, зърнените и бобовите и особено ярко и тъмно оцветените.

Основни групи полифеноли

Флавоноиди 

Те вероятно са ви най-познати, защото най-често се споменават. Откриват се в почти всяко растение и са най-застъпената група полифеноли в диетата ви. Като цяло представляват багрилни вещества, осигуряващи ярките цветове на много от плодовете и зеленчуците. Сред множеството най-познати са:

  • кверцетинът;
  • кемпферолът;
  • антоцианидините;
  • катехини и епигалокатехини.

Фенолни киселини

Съставляват около 1/3 от полифенолните съединения, които приемате ежедневно. Има ги във всяко растение,  но особено богати на тях са киселите. Може би ще си спомните, че сте чували за:

  • кафеена киселина
  • галова
  • ферулова киселина

Лигнани

Включват се в структурата на клетъчните мембрани и съдържат в себе си фитоестрогени. Техен източник са пълнозърнестите, семената (сусам, лен) и ядките.

Стилбени

Срещат се по-рядко от останалите. Със сигурност от тях ви е познат ресвератролът  – точно той прави червеното вино толкова полезно. Има го още в гроздето, фъстъците и горските плодове.

Други полифеноли

Техни представители са капсациноидите (люти чушлета), елагова киселина (ягоди, малини), куркумин и др.

Ползи за здравето от полифенолите

Смята се, че в основата на тези ползи лежи антиоксидантната и противовъзпалителна мощ на полифенолните съединения, която пази клетките и самата ДНК от мутиране. Установени са вече и някои съвсем конкретни техни активности:

Потискат възпалението

Особено важна е противовъзпалителната активност на полифенолите (особено на лигнаните) при намаляване на хроничното възпаление, което е в основата на множество хронични заболявания – включително автоимунни.

Подкрепят стомашно-чревния тракт

Правят го, като стимулират развитието на пробиотичните полезни бактерии и потискат нарастването на колониите на  вредните.

Осигуряват антидиабетен ефект

Осъществява се чрез контрол върху нивата на кръвната захар (включително намаляване на усвояването на въглехидратите) и повишаване на инсулиновата чувствителност.

Намаляват сърдечно-съдовите рискове

Растителните химикали (ресвератрол, лигнани, флавоноиди) повлияват благоприятно много от основните рискови фактори на сърдечно-съдовите болести. Намаляват лошия холестерол (LDL) и повишават добрия (HDL). Понижават кръвното налягане. Имат потенциала да предотвратяват формирането на кръвни съсиреци (тромби).

Защитават мозъка

Защитното им действие върху организма се простира и върху работата и състоянието на мозъка. Така епикатехините в зеления чай  намаляват вероятността за когнитивен спад при възрастните. А някои проучвания дават надежда куркуминът да има невропротективен ефект и да предпазва от невродегенеративни болести.

Полифеноли

Намаляват вероятността за рак

Случва се на базата на предпазването на клетките и ДНК от оксидативни увреждания. Освен това флавоноидите могат да контролират растежа и размножаването на туморните клетки, както и да предизвикват клетъчна смърт (апоптоза) за прочистването им.

Полифенолите носят ползи не само при изброените случаи, но и при астма, остеопороза, увреждане на кожата от слънцето, за здравето като цяло.

Как да си набавите нужните полифеноли?

Както вече стана дума, те са навсякъде около нас – в прясната растителна храна и подправките, в продуктите, произведени от тях – тъмен шоколад  и какао, червено вино, кафе, черен и зелен чай, натурален оцет. Най-сигурният им доставчик са суровите плодове и зеленчуци, целите семена и зърна, ядките. Досега не е известно някои да е приел свръхдоза полифеноли при нормално хранене. По-скоро се приемат недостатъчно.

Различно е положението, когато приемате хранителни добавки. В тях веществата са многократно по-концентрирани, отколкото в растителните храни, затова не пропускайте да се консултирате с лекаря си, преди да започнете приема.

Ние сме екипът на befit.bg и можем да ви помогнем с избора и доставката на хранителни добавки с полифеноли. Обадете ни се! 

Прочетете още:
Зелен чай Матча – как да го използвате?
Каротеноидите – ползи за здравето и красотата
Ябълковият оцет – какви са ползите от него?

 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top