Полиненаситените

омега мастни киселини
Полиненаситени мастни киселини

Мазнините са една от трите основни групи хранителни вещества, другите две са белтъчините и въглехидратите. Ако те липсват в менюто, организмът не функционира правилно. Ако са прекалено много, се дисбалансират почти всички основни жизнени показатели.

Видове мазнини

Делят се на две основни групи – наситени и ненаситени мастни киселини – според своя строеж и връзките между различните атоми във веригата им. Ненаситените са по-полезни от наситените. Самите ненаситени също се разделят на два основни вида – моно- и полиненаситени.

На етикетите на пакетираните храни се изписват количествата наситени, мононенаситени и полиненаситени мазнини.

Съвременното схващане е, че най-добри за здравето са полиненаситените мастни киселини (PUFA). Според специалистите най-важни са омега-3 мастните киселини. Тялото ни ги произвежда в известни количества, но те са недостатъчни за оптималната му работа, затова то разчита на приема им с храната.

Основните разновидности на омега-3 са:

  • алфа-линоленова киселина (ALA) – намира се главно в растителни масла – ленено, соево и рапично;
  • ейкозапентаенова (EPA) – източник за нея са рибата и други морски дарове;
  • докозахексаенова (DHA) – също си я набавяме от рибите и морските дарове.

Те се откриват в мозъка, ретината (очите), спермата и т. н. Изпълняват структурна роля в клетъчните мембрани. Важни са за развитието на плода при бременност. Заедно с омега-6 допринасят за енергизирането на тялото и се включват в синтеза на ейкозаноидите – сигнални молекули с множество функции в имунната и сърдечносъдовата, ендокринната и белодробната системи.

Какви ползи носят омега-3 мастните киселини

Като участват в строежа на клетъчните мембрани и на множество органни тъкани и чрез ролята си в производството на сигнални молекули, омега-3 мастните киселини се оказват полезни за здравето и пълноценната работа на редица жизнени системи и органи:

  • повлияват добре сърдечносъдовите заболявания и рисковите фактори за тях като високо кръвно налягане и триглицериди. Намаляват тромбоцитната агрегация (формирането на съсиреци) и повишават добрия холестерол (HDL). Подобряват работата на кръвоносните съдове и др.;
  • понижават риска от сърдечна недостатъчност, коронарна болест, смърт поради сърдечносъдови заболявания, смърт от инфаркти и инсулти;
  • осигуряват оптималното развитие на плода при бременност, както и физическото и психическо развитие на бебетата и децата;
  • редуцират вероятността за развитие на свързана с възрастта макулна дегенерация, както и за развитие на болестта на сухото око;
  • намаляват някои от симптомите на ревматоидния артрит и отслабват зависимостта на пациентите от нестероидните противовъзпалителни средства и от кортикостероидите;
  • участват в производството на хормони;
  • свързват се с намален риск от когнитивен спад, деменция, болестта на Алцхаймер и др.;
  • намаляват риска от различни видове рак (на гърдата, на простата, колоректален) поради противовъзпалителното им действие и потенциала да потискат факторите на клетъчния растеж.

Правят се изследвания за добрите ефекти на омега-3 мастните киселини върху депресията, разстройството с дефицит на вниманието и хиперактивност, възпалителното заболяване на червата, диабета, детските алергии и върху влошената белодробна функция.

Полиненаситени мастни киселини

Хранителни източници

Най-лесно достъпни за организма са полиненаситените мастни киселини, които получаваме от рибата (сьомга, скумрия, риба тон, херинга и сардини), рибените масла и маслата от крил, морските дарове. Добър източник са също маслата от ленено семе, соевото и рапичното. Препоръчват се някои семена и ядки – чиа, орехи, бадеми и др.

В малки количества се срещат в млечните и месото, в някои зеленчуци, в яйцата. На пазара се предлагат храни, обогатени с полиненаситени мастни киселини.

Когато по различни причини приемът на полиненаситени мастни киселини с храната е недостатъчен, недостигът се компенсира с хранителни добавки – най-често с рибено масло. Какви добавки и в каква дозировка да приемате, попитайте лекуващия ви лекар.

Омега-6 и омега-9 са по-изобилни в различните храни и са по-лесно достъпни.

Дали е добре да приемате хранителни добавки с полиненаситени мастни киселини, се консултирайте с лекаря си. Още повече, че е възможно те да взаимодействат с някои от лекарствата, които приемате – например с варфарин и други антикоагуланти.

На befit.bg ви очаква богата колекция от продукти с омега полиненаситени мастни киселини. Свържете се с нас  и ще изберем нужния ви заедно!

Прочетете още:
Рибеното масло и Омега 3 киселините
Мазнините – кои са добрите и кои лошите, и защо са важни?
7 неща, които трябва да знаете за мазнините

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top