Ползи от ходенето пеша

- не са за пропускане

Колко често ви се случва да ходите? Да оставите колата, да не ползвате градски транспорт за една спирка, а да си направите маршрут и да свършите всичките си ежедневни задачи като ходите от точка до точка. Кога за последно бяхте на разходка, която да не трае 20 минути за сметка на няколко мързеливи часа, прекарани в кафенето? Вижте какви са конкретните ползи от ходенето за здравето на тялото и ума и го практикувайте по-често.

Намалява риска от сърдечно-съдови заболявания и инсулт

Редовните разходки понижават нивото на лошия холестерол и повишават нивото на добрия. Освен това ви помагат за поддръжката на нормално кръвно налягане. Смята се, че всекидневната 30 минутна разходка (бързо ходене) намалява риска от инсулт с 27%.

 разходка

Понижава риска от диабет тип 2

15 минутна разходка след всяко ядене или дълги всекидневни разходки ще ви помогнат да намалите риска от диабет с 60%.

Помага ви да контролирате теглото си

Ако тежите 60 кг и се разхождате в продължение на 30 минути, изгаряте 75 калории. Ако правите джогинг, изгаряте около 150 калории. Редовните разходки ви позволяват да увеличите мускулната си маса и ускоряват метаболизма ви, което пък помага да изгорите още повече калории.

Оформя краката и ви изпълва с енергия

Дългите разходки оформят прасците, стягат бедрата и повдигат дупето. Ако се постараете да вървите изправени, това ще се отрази добре и на коремните ви мускули.

Ходенето пеша стимулира кръвообращението, което означава, че клетките получават повече кислород и хранителни вещества. Затова и вие се чувствате заредени с енергия по време на разходка.

Повишава нивото на витамин D в организма

Това ви се струва странно? Просто е. Когато се разхождате, сте изложени на слънчевите лъчи, които помагат за синтезирането на витамин D.

 разходка

Действа като антистрес терапия

Дългото ходене пеша ви позволява да се отпуснете, да останете насаме с мислите си, да се отърсите от напрежението. Ако сте ядосани – ходете. Ако сте тъжни – ходете. Това ще ви помогне да преодолеете неприятните емоции и да се успокоите. Ежедневната разходка може да се приема и като медитация.

През зимата имате извинение да не излизате, но през пролетта, лятото и есента е добре да наваксате. Купете си удобни обувки. Намерете си компания или си създайте навик да ходите сами. Забравете за колата и градския транспорт. И приятна разходка.

Прочетете още

Как да стопите шкембето – 5 съвета специално за мъже

5 трика за загуба на тегло
11 храни за плосък корем

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top