Грозде и бременност

ползи от хапването

Бременна сте и непрекъснато ви се хапва нещо. Стараете се да не посягате към чипсовете, вафлите, бонбоните, да не прекалявате с тестените храни. Плодовете на есента са истинско спасение за вас, възползвайте се от тях. Хапвайте тиква, круши и грозде, когато ви се прииска нещо сладко. Писали сме доста за ползите от есенните плодове, но днес ви обръщаме специално внимание върху ползите от хапването на грозде по време на бременност.

Гроздето – семената, месото и кожата му – съдържа

  • глюкоза и фруктоза;
  • витамини от група В, витамини А, С, Е и К;
  • калций, желязо, манган, калий;
  • пектин и фибри;
  • феноли;
  • органични киселини;
  • антиоксиданти.

Всички тези съставки са полезни за здравето на майката и развитието на бебето.

Гроздето помага при анемия

Високото количество желязо в гроздето стимулира производството на хемоглобин. Ако сте бременна и имате анемия, спазвайте препоръките на лекаря си, но похапвайте и грозде.

 Нямате анемия? Още по-добре, но все пак не подценявайте гроздето. По време на бремнността имате нужда от много желязо, за да се роди бебето с нормално тегло и да намалите риска от преждевременно раждане.

Помага при запек

Гроздето действа като слабително заради съдържанието на пектин. Знаем, че повечето бременни страдат от запек, ако и вие сте от тях, хапвайте от този плод.

Полезно е за здравето на сърцето

И причината за това е съдържанието на калий в него.

бременност

Гроздето има противовъзпалително действие

То помага за предотвратяване на инфекции по време на бременността. Съдържащите се в него антиоксиданти пък са важни за укрепването на имунната система.

Облекчава крампи

Защото в него има магнезий.

Намалява нивото на холестерола

За това помага съдържанието на ресвератрол в червеното грозде – фенол, който освен за регулиране на холестерола, помага и за понижаване на кръвното налягане.

Полезно е за здравето на кожата и за съсирването на кръвта

Съдържащият се в гроздето витамин Е подобрява състоянието на кожата. Витамин К пък е от значение за съсирването на кръвта, което е особено важно при раждането.

 

 Към другите ползи от него можем да добавим ускоряването на метаболизма, подобряването на паметта и концентрацията.

Лекарите препоръчват да ядете грозде или да пиете гроздов сок, когато изпитвате слабост, уморени сте, подложени сте на повечко стрес.

За да очаквате появата на малкия човек спокойно и в добро здраве, добавете и грозде към  менюто си.

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top