Ползата от цитрусовите плодове

Всички знаем, че са полезни и богати...

Всички знаем, че са полезни и богати на витамин С, но това ли е всичко? Знаете ли, че те имат най-нисък процент нитрати, защото дебелата им кора ги предпазва? Че са антиоксиданти, богати на магнезии, цинк и витамин В? Че полезните им съставки се приемат най-бързо от организма ни? Какви са полезните или вредни свойства на всеки един плод от групата на цитрусите?

Мандарина

Сега е времето да се възползвате от лечебните й свойства. Множеството витамини, които съдържа, я правят подходяща за консумация при простуда и грип.

Ако се чувствате отпаднали и сънливи без видима причина, също можете да хапнете няколко мандарини. Бързо ще се освежите и ще ви дойде прилив от нови сили. И плодът и кората се препоръчват при болки в стомаха и смущения в храносмилателната система.

От кората на мандарината се приготвя етерично масло, чиито аромат влияе успокояващо и освежаващаво.

Портокал

Една чаша прясно изстискан пороткалов сок сутрин действа по-събуждащо и енергизиращо от най-хубавото кафе. Има и леко разхлабващ ефект. Портокалите са богати на витамин С, В1, В9 и провитамин А. Съдържат много калций и калий и ви дават голямо количество фибри, което е чудесно, защото те помагат на храносмилателната система да функционира отлично. Подобряват кръвообращението и са мощен антиоксидант.

Грейпфрут

Правило ли ви е впечатление, че грейпфрутът е включен почти във всички диети за отслабване? Това е защото е богат на плодови киселини, което пък означва, че след като го изядете нивото на захар в кръвта ви няма да се повиши особено, т. е. този плод е с нисък гликемичен индекс. Използва се и като диуретик, както и за подсилване на имунната система. Ако го консумирате с ципите, ще приемете повече фибри.

Освен полезните вещества (калий, магнезий, витамин С, витамин В9, както и провитамин А), в грейпфрута има бергамотин и дихидроксибергамотин. Те подтискат  важен за производството на естроген ензим. Поради тази причина лекарите препоръчват жени в или след менопауза да консумират грейпфрут до два пъти седмично. В момента се провеждат изследвания и върху теорията, че консумацията на грейпфрут от жени във възрастта на менопаузата увеличава риска от рак на гърдата.

Лимон

Лимонът е царят на цитрусите. Той стимулира жлезите с вътрешна секреция, храносмилателната система и черния дроб. Богат е на витамини С, А, В, В2, Р, което го прави много полезен при простуда и грип. Но чудодейните му свойства не свършват до тук. Той дава много енергия. Ако трябва да сте работоспособни дълго време, пийте по една чаша лимонов сок на ден. Вдишвайте дълбоко аромата му. Ако пък решите да комбинирате консумацията на лимонов сок, масаж с масло от лимони и ароматерапия с етерично масло от лимон, то ще се почувствате божествено. Няма да имате главоболие, проблеми с паметта и концентрацията и ще се чувствате свежи и отпочинали.

Особено през зимата, когато се стъмва рано, ядат се тежки храни, стресирани сме от работа, от идващите празници, подтиснати сме заради студа, цитрусовите плодове са незаменими. Така, че когато се примъквате към телевизора, за да гледате някой филм, не забравяйте да вземете със себе си чиния, нож и няколко цитруса.

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top