Снаксове и чипсове

- възможно ли е да са полезни?

Чипсовете и снаксовете се включват във всеки списък с вредни храни. Въпреки че болшинството от хората, които ги купуват, си дават сметка за вредите от тях, очакваното удоволствие от похапването им е по-силно, и те продължават да ги купуват. По-лошото е, че снаксовете и чипсовете са част от основното меню на много деца.

Защо са вредни снаксовете и чипсовете?

Традиционните чипсове и снаксове се пържат при висока температура в много мазнина, при което се отделя акриламид – химикал без мирис и вкус. Той се намесва в неопластичните процеси и уврежда дори ДНК в клетките.

Често калориите на 100 г продукт са между 400 – 500 и нагоре. Това са празни калории – те не са подплатени с полезни хранителни вещества. Чипсовете не засищат – поемате калории, а продължавате да сте гладни. От една страна това води до наднормено тегло, а от друга – създава ефект на недохранване и дефицити.

Освен основната суровина – примерно картофи или картофено нишесте – и много мазнина (трансмазнини и наситени мазнини), в продуктите се влагат доста сол, захар, подобрители, оцветители, консерванти и т. н. И влиянието на всяка от тези съставки върху здравето е опустошително. Дори когато на опаковката пише, че са добавени минерали и витамини, имайте предвид, че те дори не компенсират отнетите при рафинирането на суровините.

Възможно ли е снаксовете и чипсовете да станат полезни?

Все по-силните тенденции към здравословно хранене накараха производителите да разработят нов тип биосертифицирани снаксове и чипсове.

Те включват малко на брой натурални съставки, произведени от сертифицирани биологични стопанства – картофи, различни видове зеленчуци, семена, варива и ядки, пълнозърнести, билки и подправки, морска или хималайска сол. Влагат се качествени растителни мазнини – слънчогледово, маслиново, кокосово масло и др. Вместо пържене се използва по-щадящият процес на печене. Сертифицирани са не само суровините, но и целият процес на производство.

Сертифицираните снаксове и чипсове са с по-висока хранителна стойност от обичайните. Според състава си те са източник на фибри, протеини, въглехидрати, минерали и витамини. В тях няма вредни синтетични съставки, нито завишени количества захар и сол. Много от продуктите са без глутен и отговарят на изискванията на веганското хранене. Подходящи са за лека междинна закуска за вас или децата ви.

Все пак, не забравяйте, че съдържат над 300-400 калории на сто грама и не е добре да се прекалява дори с биоснаксовете и биочипсовете.

Ако се опитвате да откажете нездравословните снаксове, по-лесно ще ви бъде вместо да се измъчвате, да ги замените с биопродукти. Примерно – от традиционните картофи и царевица, от пълнозърнест ориз, варива като леща и нахут  или с ценни семена като киноа .

Никога до сега не сте яли снакс? Е, време е да се почерпите без страх и угризения!

Прочетете още:
„Био снакс“
„Трансмазнините“

 

 

 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top