Полезните свойства на клена и кленовия сироп

Кленовият сироп...

Палачинки с кленов сироп за закуска? Познато ви е, нали. Най-вече от филмите. В България кленовият сироп не е особено популярен, макар отдавна вече да може да се намери в магазините. Ако до сега не сте го опитвали, време е да го направите. Освен, че е вкусен той е и много полезен.

Кленовият сироп се прави от сока на кленовото дърво. В него има повече вода  отколкото захар, отношението е 98% към 2%. Затова получаването на сиропа е трудоемък и бавен процес и цената му е може да ви се стори малко висока.

Полезните му свойства със сигурност си заслужават цената. Около 22% от необходимата ви дневна доза минерали могат да бъдат получени от един грам чист кленов сироп. Той е богат източник на магнезий и цинк, които повишават енергията и стимулират имунната система. Цинкът намалява прогресията на атеросклерозата. Наличието му, в точните количества, в организма е важно за репродуктивното здраве на мъжа и простатата. Колкото по-ниско е нивото на цинк в тази жлеза, толкова по-висок е рискът от рак на простатата. Необходим е и за правилното функциониране на ендотелните клетки. Ако в мембраните им има нискосъдържание на цинк,те стават много по-податливи на наранявания.

Кленовият сироп помага на организма ни да усвоява по-бързо хранителните вещества.

Клинично доказано е, че той е много добра алтернатива на захарта. Според лекарите е подходящ за консумация от диабетици. Може да се добавя към плодови сокове, шейкове, бисквити, палачинки, гофрети, овесени ядки.

В хранителния профил на кленовия сироп влизат белтъчини, въглехидрати, желязо, калций, магнезий, манган, калий и цинк. Съдържанието на калории е ниско. Третото му голямо предимство е, че не може да минава през обработка с химикали или да се добива по химичен път. Когато го консумирате, сте сигурни, че това е истински сироп и се възползвате на 100% от полезните вещества, които съдържа.

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top