Полезните вредни храни

Според лекарите и техните последни изследвания, наситените и транс мазнини са много по-опасни за повишаването...

Отдавна знаете, че има полезни и вредни храни. Също така сте наясно, че всичко вкусно обикновено е вредно. Затова, въпреки твърдото решение да се храните здравословно, понякога похапвате захар, шоколад, повечеко яйца. После изпитвате чувство за вина, което всъщност разваля удоволствието от хубавата храна.

Истината е, че всяка храна може да бъде полезна или вредна. Това зависи от количествата, в които я приемате. Предлагаме ви да се запознаете с полезните свойства на вредните храни и спокойно да си похапвате от тях. С мярка, разбира се.

Яйца

Те са значителен източник на холестерол. Затова вкусният жълтък е пренебрегван от всеки, който е загрижен за здравето на сърцето си.

Според лекарите и техните последни изследвания, наситените и транс мазнини са много по-опасни за повишаването на холестерола в кръвта. Освен това яйцето за закуска ви засища за много по-дълго време от баничката или геврека. Яйчените жълтъци съдържат лутеин и зеаксантин, съединения, които според изследванията, намаляват риска от възрастно обусловена макулна дегенерация, която е водеща причина за слепота при хората над 50 години.

Говеждо месо

То е богато на наистени мазнини, спомага за повишаването на холестерола и хората, които се грижат за сърцето си, го избягват.

Всъщност то е източник и на белтъчини, желязо, минерали. Затова спокойно можете да го консумирате, приготвено на скара и на по-малки порции.

Шоколад

Има много мазнини и много захар, разваля зъбите и ви помага бързо да качите килограми.

Хапвайте черен шоколад. Той съдържа флавоноиди и антиоксиданти. Швейцарски учени смятат, че 1,4 гр черен шоколад дневно намалява нивото на хормоните на стреса.

Картофи

Те са с висок гликемичен индекс, но в същото време са ценен източник на фибри, калий и витамин С. Затова не ги изхвърляйте съвсем от менюто си. Просто отбягвайте да ги ядете пържени. Задушени, варени, печени – имате много варианти. И задължително им добавяйте мазнина. Тя забавя усвояването на въглехидратите.

Кафе

Той ви прави нервни и разрушава съня ви. Прекаляването с него ви кара да се чувствате зле. Тогава не прекалявайте.

Кафето може да намали риска от деменция, диабет и рак на черния дроб. Една чаша сутрин и една следобяд. В тези граници пиенето на кафе е напълно здравословно.

Ядки

Някои хора мислят, че щом ядките са богати на мазнини това автоматично ги прави вредни. Всъщност това са ненаситени мазнини, които са полезни за организма.

Шамфъстъците са богати на лутеин и зеаксантин – антиоксиданти, които пазят здравето на очите ви. Бадемите ви осигуряват витамин Е. Орехите – омега-3 мазнини.

Хляб

В него има твърде много въглехидрати и затова е вреден. Преминете на пълнозърнест хляб и се хранете спокойно.

Няма никаква причина да се отказвате от която и да било от любимите си храни. Само не прекалявайте. Балансът е ключът към здравословното хранене и добрата ви форма.

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top