Позитивното мислене

- реалност или мит?

Позитивното мислене е съзидателна сила – едва ли някой ще оспори това. Когато обаче се стигне до конкретизиране на мащабите и възможностите на тази сила, се сблъскват различни мнения.

Искайте и ще ви се даде

Това е смисълът на популярните теории за отзивчивата вселена/космически сили/бог, които ще ви предоставят всичко мечтано, стига само много да вярвате, да го искате, да го визуализирате и да го мислите така, сякаш вече се е случило.

Ако това беше вярно, ако позитивното мислене и положителната нагласа имаха такава сила, дали проповедниците на тези теории щяха да обикалят света, за да организират скъпоплатени курсове и да продават книгите си? Всъщност – единственият начин подобни гурута да са ви от полза, е да правите като тях – да подкрепяте позитивното мислене с усилена целенасочена работа.

Позитивните хора са по-успешни

Те са усмихнати, самоуверени, събуждат с лекота симпатиите на всички. С тях се работи лесно, бързо печелят доверие. Няма нищо странно, че успехът ги предпочита. Особено когато са с добра професионална подготовка, мотивирани са и не жалят труда си.

Положителната нагласа носи щастие

Когато сутрин ставате с усмивка и в очакване за спорен и добър ден, нещата наистина ви се удават с лекота. Доброто ви настроение заразява околните. Те отвръщат на усмивката ви и общуват с вас с удоволствие. Чувствате се окрилени и оценени, готови за велики дела – и щастливи.

Положителната нагласа не може да свърши работата, която трябва да свършите вие, но помага да я вършите по-добре и по-резултатно. Сама по себе си тя не може да ви осигури успех или каквото и да е материално, но пък може да ви даде увереност и воля, да ви покаже пътя за постигането на успеха и придобиването на желаното.

Позитивно мислене е утвърждаващо

Преди да се чудите, дали наистина позитивното мислене може да направи ежедневието ви по-леко, а самочувствието ви по-добро, изяснете си, дали правилно разбирате, какво точно означава да мислите позитивно.

Важното в случая е не само да мислите добро за себе си и за света, а да го мислите утвърдително. Умът ви е в състояние да изгради сложни многосмислови словесни конструкции, но примитивното подсъзнание трудно се справя с тях. Така мисълта „неуязвим съм“, то разчита като „уязвим съм“, пропускайки отрицанието. И опитите да се настроите за здраве, спокойствие и увереност водят до точно обратния резултат. Неувереността, безпокойството, податливостта на външни влияния и болестотворни микроорганизми се повишават. На принципа на самореализиращото се пророчество уязвимостта ви нараства и скоро го усещате.

Затова внимавайте в каква формулировка обличате позитивните си представи и мисли.

Позитивното мислене не може да замести планомерното и целенасочено действие. То – само по себе си – няма да ви осигури материални придобивки, положение в обществото, любов и т. н., колкото и да ги визуализирате. Затова пък ви прави по-стабилни, по-уверени, по-желани като събеседник и партньор, по-мотивирани да успеете, по-способни да успеете. Мислете позитивно, но не спирайте дотук!  Действайте!

Прочетете още:

„Психическо и емоционално здраве“

 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top