Подсичане на дупето

Кои са най-честите причини и как да се справя с проблема

Кои са най-честите причини и как да се справя с проблема

Радвате се на гладката бебешка кожа, грижите се бебето ви да е здраво, нахранено, да спи достатъчно, разказвате му приказки, пеете, гукате – правите всичко за вашето съкровище. Но рано или късно кожата му се подсича, то става кисело, раздразнително, плаче много и се надява да разберете по-бързо къде му е проблемът. Не се тревожете, случва се на всеки мъник. Важно е само да знаете какво да правите при подсичане.

Как да разпозная, че бебето се е подсекло

Подсичането означава раздразване и разраняване на кожата. При бебета и деца до една годинка това се случва често. Кожата им се възпалява и се покрива с пъпчици и малки червени петна – най-често в гънките на дупето и гениталиите.

Оглеждайте тези места редовно. Ако подсичането се задълбочи, по кожата ще се образуват ранички – много болезнени за детето.

Кои са най-често срещаните причини за подсичане

Невъзможността на кожата да диша. Дупето на бебето винаги е покрито с памперс, гащички, ританки. Те запарват кожата, трият се в нея, водят до прегряване, а всичко това става причина за възпалението и разраняването й.

Амонякът в урината. Бебето пишка в памперса, който вие не сменяте веднага, а урината невинаги попива добре в него. Амонякът дразни кожата и помага за по-бързото й протриване при движение.

 подсичане на дупето

Употреба на твърде много козметика. Няма нужда да ползвате 3 вида мазила и бебешка пудра. Дайте на кожата на бебето да диша. Ако все пак се наложи да използвате кремчета и лосиони, нека бъдат хипоалергенни, без алкохол, създадени специално за бебета и малки деца.

Непоносимост към определена марка памперси. Ако кожата на бебето ви се подсича често, може би е добре да смените марката памперси, които ползвате.

Използване на мокри кърпички. Някои мокри кърпички просто не са подходящи за бебета и съдържат съставки, които дразнят кожата им. Затова четете внимателно етикетите преди да купувате.

Как да се справя с проблема

  1. Измивайте дупето на бебо само с вода и запарка от смрадлика и лайка. Не използвайте сапун или каквито и да било други препарати. Не го почиствайте с мокри кърпички, независимо дали са специално за бебета или не.
  2. Изсушавайте бебето като попивате водата с мека кърпа. Не трийте, за да не раздразните кожата допълнително.
  3. Оставете детето по голо дупе за 15-ина минути. Нека кожата му да изсъхне на спокойствие и да подиша.

Тези мерки ще са достатъчни при лека форма на подсичане.

Ако проблемът е по-сериозен, добавете към изброените по-горе неща и намазване на възпалената кожа с крем против подсичане.

В случай, че и това не помогне най-добре е да се консултирате със специалист. Той ще ви изпише крем – вероятно с кортикостероиди.

И най-вече – не се притеснявайте, спазвайте предписанията на лекаря и всичко ще бъде наред.

Прочетете още:

Кожата на бебето

Грижа за кожата на бебето през зимата


 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top