Подправките

 – как да ги запазите за зимата

През лятото билките и подправките са в изобилие. Време е да се възползвате от него и да подновите запасите си за зимата. Има два основни начина да съхраните ароматните треви до следващия сезон – чрез сушене и чрез замразяване. Всъщност три, ако сте склонни да се грижите за няколко саксии пресни подправки. Всички други варианти – в сол, в оцет, в зехтин и масло са подходящи за малки количества или за ограничено време.

Сушене на подправките

Основно правило е билките и подправките да се берат или скубят рано сутрин, преди под горещото слънце ароматните масла да започнат да се изпаряват. Най-често и в най-големи количества сушим у дома чубрица и джоджен. Чубрицата се скубе, когато започнат да се отварят първите цветчета преди масовия цъфтеж. Джодженът се реже преди да формира цветните пъпки.

Най-лесно ще ги почистите от прах, песъчинки и насекоми, като ги натопите в голям съд и ги „изперете“ – разбърквайте ги внимателно с ръце във водата. В първата вода ще има доста пръст. Сменяйте я, докато остане чиста.

Храстчетата на чубрицата са достатъчно разклонени, въздухът минава спокойно между тях, затова, като ги извадите от водата, вържете ги и ги овесете надолу с клонките на проветриво място на сянка. Наметнете ги с вестник или тънка хартия, за да ги запазите от прах. В зависимост от температурите, ще изсъхнат максимум за седмица. Готови са за прибиране, когато чубрицата се рони без усилие между пръстите ви. Оронете я, насипете в сухи буркани и поставете на тъмно. Оставите ли я на светло, ще се обезцвети.

Понеже стръкчетата на джоджена, ако се вържат на букет, ще бъдат твърде плътно едно до друго и има риск да мухлясат, тях сушете разпределени в тънък пласт върху чиста хартия, отново на проветриво – най-добре в стая с отворен прозорец и надеждна мрежа за насекоми.

По подобен начин можете да изсушите всякакви други подправки и билки – кантарион, мащерка, мента, босилек, калоферче, девисил и др.

Можете да експериментирате във фурната на слаба температура, в дехидрататор, в микровълнова, но те променят вкуса и вида им.

Замразяване на ароматни треви

Магданозът и копърът не стават за сушене – губят и вида, и вкуса си – освен ако не става дума за семената на копъра. Затова пък са идеални за замразяване. Изплакнете ги в няколко води.  Оставете ги в подходящ перфориран съд да се изцедят. Почистете от дръжките и направете малки дози – колкото обикновено слагате в ястията или салатите. Поставете в малки пликчета и затворете добре. Пъхнете във фризера.

Малките дози се замразяват бързо и растенията запазват цвета, формата и аромата си, листенцата остават разделени. Изваждате ги непосредствено преди употреба, нарязвате и поръсвате яденето. Впечатлението е за пресни подправки. Тук обаче има няколко правила:

  • задължително е стръкчетата да са сухи, в противен случай ще се слепят в ледена буца;
  • не ги нарязвайте на ситно предварително, при размразяване добиват вид на каша;
  • ако правите повече дозички от различни подправки, сложете всеки вид в по-голям плик и го надпишете.

По подобен начин можете да запазите целина, босилек, мента и каквото още ви хареса.

Розмаринът, ако имате двор, няма нужда нито да го сушите, нито да го замразявате. Той зимува достатъчно добре в градината и винаги можете да разчитате на пресен.

Поне до края на септември в градините и по пазарите ще има изобилие от подправки. Подберете любимите си и действайте! Нали не си представяте боб без джоджен и гювеч без чубрица?

Прочетете още:
„Домашно консервиране – лютеница с мед“

„Функционални храни – какво представляват и за какво служат“
„Супер храни – какво е това и за какво е полезно“

 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top