Поддръжката на козината

 на домашния любимец

Игривите кучета и котки с прекрасна лъскава козина радват очите и събират възхищението на всички наоколо. Но зад красотата им се крият постоянни грижи и отлично здраве. И ако сте нов собственик на домашен любимец или тепърва обмисляте да си вземете такъв, част от времето ви ще поглъща точно обгрижването на козината му.

Разбира се, има голяма разлика дали животното е късокосместо, с мек дълъг косъм или с груба козина. Независимо от това задължително някъде в програмата си ще трябва да вместите ресане, къпане, подстригване, хранене, избор на козметика.

Ресане

Колко често да решите домашния си любимец, зависи от характера на козината му. Колкото по-дълга и гъста е тя, толкова по-често има нужда от разресване – понякога дори всеки ден. Това премахва отмрелите косъмчета, предотвратява заплитанията и сплъстяванията. Подпомага  разнасянето на секретираните мазнини по дължината на космите, което ги прави здрави и лъскави. Разресването ще ви позволи да оглеждате внимателно кожата му за кърлежи, бълхи и други вредители.

Докато кучето или котето ви свикне с разресването и четкането, бъдете много внимателни и се старайте да не му причинявате болка. Пригответе си лакомства за награда. Постепенно това време ще се превърне в мигове на удоволствие и споделеност и за двама ви.

Къпане

Къпането е безусловно необходимо – не само защото самото животно има нужда от почистване, но и защото то живее в дома ви с вас и децата ви. Но пък прекалено честите бани могат да разстроят липидния баланс на кожата му, да я направи суха и чувствителна, да доведат до пърхот.

Коментирайте с вашия ветеринар каква е нормалната честота за къпане за породата. Препоръчителната обикновено е от веднъж на 2 седмици до веднъж на месец за кучетата и общо взето по-рядко за котките. Тя ще зависи и от това, колко и как се цапа домашният ви любимец. При възможност, почиствайте само лапите му при прибиране от разходка.

Не всички животни и не всички породи се отнасят по един и същ начин към къпането. Определяща е не само от породата, но и индивидуалните особености и характера на животното. Някои скачат с удоволствие във ваната, а други упорито се стараят да я избягнат. Бъдете внимателни и постоянствайте при приучаването им.

Подстригване

Мнозина собственици на кучета и котки с дълъг косъм го правят. Това помага да се избегнат заплитанията и сплъстяванията при обилното падане на козината напролет, осигурява по-лесната ѝ поддръжка и прохлада на животното през лятото. Може да го правите веднъж годишно много късо или пък да я подрязвате леко по-често, за да не се променя драстично видът на домашния ви любимец.

Вероятно ще се изкушите да го пострижете сами, но дори и най-кроткото животно може да реагира непривично и с агресия. Съществува реална опасност да нараните него или себе си, затова по-добре потърсете специализирани услуги.

Хранене

Храненето има пряка връзка със здравето на кожата и състоянието на козината. То трябва да доставя на домашния ви любимец необходимите хранителни вещества, минерали и витамини. Потребностите на кучето и котето ви се различават според възрастта и породата, според начина им на живот. Затова най-добре се консултирайте с ветеринаря си, коя храна и в каква дозировка е подходяща. При нужда той ще ви препоръча специализирана храна или лечение – примерно при чувствителна и суха кожа.

Козметика и козметични принадлежности

Пазарът изобилства с козметични продукти и принадлежности за поддържане на козината на различните видове и породи домашни любимци. Не е задължително да купувате най-скъпите, но избягвайте и най-евтините. Ако козината на вашето животно няма специфични изисквания, вероятно ще са ви достатъчни шампоан, четка, гребен и ръкавица.

Освен козината, специално внимание изискват ноктите, очите и ушите. Специалистите, които могат да ви помогнат, се наричат грумъри и в големите градове специализирани салони вече предлагат пълен набор груминг услуги.

Приучете домашния си любимец към грижите за външния му вид и чистотата му още от малък!

Прочетете още:
„Как да поддържаме дома си в присъствието на домашен любимец“
„Лекар за домашния любимец“

Принадлежностите

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top