Подаръците

– как да ги изберете по-лесно

Подаръците са сложно нещо. Твърде често вместо да носят радост и задоволство те се оказват досадно задължение за подаряващия и поредната ненужна вещ за дарения. При това цената няма особено значение.

Затова подаръкът по принцип – само за да подарите нещо – е абсолютно ненужен – дори обиден и за двете страни. Много по-добре е да поднесете кошничка плодове вместо чорапи с еленчета, бутилка хубаво вино вместо пуловер с „коледна“ декорация, качествен шоколад, бонбони, сладки и т. н. вместо поредното пластмасово джудже – например.

Кои са определящите критерии при избора на подарък

За кого го избирате

Това е особено важно – избирате за мъж, за дете, за жена. Хората в различна възраст имат различни интереси и потребности. И на-скъпата игра за 8-10 годишно хлапе, подарена на 2-3 годишно или на тийнейджър определено ще е неадекватна.

Доколко познавате човека

Когато познавате интересите и склонностите на някого, мечтите и близките му планове, били сте му на гости и сте наясно със стила на дома му, можете да направите до голяма степен персонализиран подарък и той да се посрещне с удоволствие. За непознати е най-добре да се спрете на максимално неутрален – примерно – споменатите вече бутилка добро вино или кошница с лакомства.

Доколко ви е близък получателят 

Близките взаимоотношения определят подаръка до голяма степен. На любимата/любимия можете да подарите дори секси бельо. На мама – желания уред за домакинството. Тези дарове на не достатъчно близки хора ще се сторят проява на лош вкус или израз на обиден намек. Купувате ли за децата – изберете това, което желаят най-много. Ако не го знаете – попитайте.

Какъв е бюджетът ви

На пръв поглед изглежда, че това е най-сериозният ограничител, но не е така – погледнете по-горните критерии. По-скоро много скъпият подарък може да накара получателя му да се чувства неловко – особено ако е приготвил нещо оригинално, но значително по-евтино. Затова извън семейството по-добре не влагайте много пари – дори и да имате възможност.

Когато не разполагате с много средства, наблегнете на оригиналността, която ще  покаже, че сте мислили, че ви е грижа за този, на когото подарявате. В наши дни много се ценят ръчно и домашно направените неща. Красиво опаковано бурканче домашно сладко или кутийка домашни сладки ще впечатлят получаващия ги повече, от която и да е масово произведена вещ, която ще заема място и ще събира прах.

Подходяща ли е козметиката за подарък

Най-точният отговор е: Зависи! Ако не познавате човека, не знаете предпочитанията му към ароматите и марките, спецификата на кожата му и евентуалните ѝ проблеми, да купите козметика е просто отбиване на номера – независимо колко е скъпа тя.

Но за близките и приятелите това може да е отличен избор – полезен, с привкус на лукс. Още повече, че за коледно-новогодишните празници марките и търговците предлагат луксозно опаковани добре композирани комплекти в различни ценови групи и за всеки – за дамите  и господата , за възрастните  и децата .

Пък и винаги можете да попитате най-близките си какво искат за подарък – ако вече сами не са ви дали да разберете желанията им.

Ние също можем да ви помогнем. Разгледайте коледната ни брошура  – в нея ще откриете за всекиго по нещо. Ще получите избраните подаръци директно вкъщи и ще ви остане повече време за другите празнични задачи! Заповядайте!  

Прочетете още:
„Подаръчните комплекти – защо са предпочитани“

„Как да избера парфюм за подарък“
„Няколко идеи за коледни подаръци – вижте ги“

 

 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top