Повишена кръвна захар

– как да се справим с проблема

Повишената кръвна захар е сигнал за повишен риск от диабет и други сериозни заболявания. Хубавото е, че можете да я контролирате и върнете в нормални нива преди наистина да сте се разболели от диабет. Лошото е, че много често повишаването ѝ протича без никакви симптоми. И все пак, ако:

  • не се храните добре – прекалявате с хамбургерите и тестото, хапвате твърде много вафли, малко зеленчуци и плодове и нямате редовен режим на хранене;
  • спортувате малко или никак и водите заседнал начин на живот;
  • подложени сте на голям стрес

помолете лекаря си да ви пусне изследване на кръвната захар, за да сте спокойни, че всичко е наред. Това са трите основни фактора за нейното повишаване.

Симптоми

Макар и рядко, при повишаване на кръвната захар могат да се забележат следните симптоми:

  • пресъхване на устата и постоянна жажда;
  • неутолимо, почти непрекъснато чувство на глад;
  • качване на излишни килограми;
  • често уриниране;
  • постоянна умора и слаба концентрация;
  • бавно зарастване на рани и порязвания;
  • често повтарящи се инфекции.

Как да се справите с проблема

Консултацията с лекар, разбира се, е задължителна, но има естествен начин да намалите нивото на кръвната захар. Без никакви медикаменти или добавки. Достатъчно е да промените начина си на хранене и да се движите повече.

Изхвърлете от менюто си всички тестени и сладки неща. Включително прясно изцедените сокове. Ако ви се ядат плодове, хапвайте ябълки, малини, праскови. Избягвайте бананите и гроздето. В случай, че не можете да издържите без хляб, яжте по една, максимум две филии пълнозърнест хляб на ден. Наблегнете на боб, леща, царевица, тиквички, маслини, месо, ядки. И пийте вода, много вода.

Търсете храни с нисък гликемичен индекс. Е, от време на време може да се наградите с парче баница или торта, но е много важно белият хляб, тестото и сладкото да не присъстват във всекидневното ви меню.

Какво представлява гликемичният индекс

Той използва скалата то 0 до 100, за да измери степента, до която ще се повиши кръвната захар след като сте хапнали определена храна.

От 0 до 55 са храните с нисък гликемичен индекс.

От 55 до 70 са тези със среден гликемичен индекс.

От 70 до 100 са храните с висок гликемичен индекс.

Стремете се да консумирате храни с нисък до среден ГИ, пийте много вода и спортувайте. Ако не сте особено спортни натури, то 30 минути бързо ходене или леко бягане, но всеки ден, ще ви свърши работа.

Това е всичко. Успех!

 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top