Повече витамини през пролетта

- защо са ни необходими?

Пролетта е рисков сезон за по-нестабилните здравословно, емоционално и психически хора. В месеците март, април и май алергиите се събуждат, обострят се някои хронични състояния, пролетната умора взима своите жертви. Това, разбира се, може и да не ви се случи, ако се подготовите за плавен преход към пролетта. Все още не е късно.
Какво се случва с нас през зимата

  • Обездвижваме се – в студените месеци човек се движи по-малко, освен ако не отделя специално време за физически активности и спорт.
  • Напълняваме – ядем тежки храни, преяждаме често, което в комбинация с по-заседналия начин на живот води до излишни килограми.
  • Прекаляваме с употребата на алкохол, лекарства, цигари – което задръства организма ни с вредни вещества. Те от своя страна натоврават органите с пречистваща функция – бъбреци, черен дроб, дебело черво – и затрудняват работата им.
  • Страдаме от недостиг на витамин D, който се синтезира от слънчевата светлина и е важен за поддържане на тонуса, доброто настроение, здравето на костите, нормалното кръвно налягане.

vitamini_prolet1 
Какво се случва в началото на пролетта
Ставаме по-активни физически, получаваме ударни дози витамин D, което води до по-висока емоционална възбудимост – въобще, за момент се чувстваме готови да влетим в пролетта и да започнем да живеем на по-високи обороти. Само че през зимата сме изчерпали запасите си от енергия и тези, които имаме не са достатъчни, за да удовлетворим желанието си. Натрупваме умора, ставаме раздразнителни, болят ни мускулите и ставите. Типичните за пролетта резки промени в атмосферното налягане прибавят към всичко това и главоболие.
Какво да предприемем

  • Сменете режима си на хранене. Повече плодове, зеленчуци, сурови храни и ядки. По-малко мазни ястия и сладкиши.
  • Разхождайте се, карайте колело, спортувайте, правете упражнения за разтягане.
  • Минете на кратка прочистваща диета или се консултирайте с лекаря си и взимайте добавки за прочистване на черния дроб. Честият прием на сурови, зелени, листни зеленчуци също ще ви помогне.
  • Погрижете се да приемате повече витамин С, магнезий и цинк. Ако по някаква причина не можете да го направите като хапвате плодове и ядки, вземете добавки.
  • Осигурете си 7 – 8 часа сън на нощ. Ако имате проблеми със заспиването – това също е възможно през преходния сезон – пийте чаша чай от жълт кантарион преди лягане.

Пролетта е сезонът на обновлението, а за това са ви нужни сили и енергия. С правилно хранене и спорт, ще успеете да си ги осигурите.

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top