Побелелите коси

- да ги боядисвате ли?

Сивото е сред най-шармантните цветове за прически през последните години. Но само когато сте се сдобили с него във фризьорския салон. Общественото мнение оценява побеляващите коси като знак за остаряване, а във времето, когато младостта е издигната в култ, това е непростимо. Дори да сте още далече от 40те.

Това предопределя и отговора на въпроса, дали да боядисвате прошарващите се коси. Правят го повече от ¾ от дамите и доста от господата. Точно така – въпреки че побеляващите мъже се смятат за сексапилни, те също често посягат към боята.

Най-често изтъкваните мотиви за боядисване на сивите коси

 • Правят ме по-възрастна, отколкото съм
 • Не харесвам как изглежда сивото в моята коса
 • Прекалено съм млада, за да съм сива
 • Притеснявам се, че ще бъда подложена на възрастова дискриминация
 • Половинката ми не харесва да съм с побеляла коса.
 • Страхувам се, че ще изглеждам занемарена и неподдържана.

Както виждате, мотивите звучат достатъчно сериозно и убедително. Като добавим, че всяка от жените вероятно има и допълнителна мотивировка, ще разберем защо трудно ще се сетим за позната дама с натурално сива коса в работата си.

Мотиви защо да не боядисвате започналите да побеляват коси?

И все пак, жените, които не желаят да се боядисват и да крият възрастта си зад боята, стават все повече. Те не се притесняват да носят добре поддържаната си прическа в естествения ѝ цвят – от „сол и пипер“, през стоманено сиво и сребърно до бяло. Смятат, че

 • така изразяват максимално автентичното си „аз“;
 • боята не ги подмладява и не заблуждава никого за реалната им възраст;
 • пестят време – редовното поддържане на красив цвят изисква поне час – до два престой във фризьорски салон или занимания вкъщи средно веднъж на четири седмици;
 • пестят пари – особено ако става дума за качествени бои и професионални фризьорски услуги;
 • пазят здравето на косата си, като не допускат третирането ѝ с химикали.

Промените в стила, когато носите естествено побелялата си коса

Когато изберете да останете с естествено сивата си коса, ще трябва да поддържате прическата си безупречна. Иначе наистина ще изглеждате занемарена.

Освен че ѝ липсва цвят, побелялата коса е по-груба и по-суха, склонна е да изглежда с по-малко обем от боядисаната. Затова изисква повече грижи. Набавете си хидратиращи и безсулфатни продукти. Преди измиване можете да втривате за десетина минути в косата и скалпа кокосово или бадемово масло.

Липсата на цвят в косата трябва да компенсирате с цвят на лицето – малко червило, руж, молив на очите. Задължителен е и цветен акцент в тоалета. По-подходящи ще са сребърните бижута, вместо златните.

Противниците на боядисаната коса изтъкват още едно, безспорно убедително съображение – да се приемете такива, каквито сте, да признаете и приемете възрастта си е освобождаващо. Независимостта, както от миналото, така и от бъдещето, ви прави спокойни, уравновесени и намалява стреса. Това безспорно е така – когато сте над 40те, над 50те и т. н. Но какво има да признават момичетата и момчетата, които по силата на гените си започват да се прошарват още след 20те?

Затова е трудно човек да вземе страна в спора да се боядисват ли или не прошарените коси. Освен ако, разбира се, не решавате за себе си.

Прочетете още:
„Боите за коса – как действат“
„Боядисаната коса – как да остане красива и здрава“
„Как действа зимата на косата“

 

 

 

 

 

 

 

 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top