Плодовите сокове

- колко са полезни всъщност?

През последните години една от най-объркващите дискусии за привържениците на здравословното хранене е тази за ползите и вредите от пресните плодови сокове. Аха-аха и ще се окаже, че те са почти като газираните напитки и коктейлите от оцветители, ароматизатори, консерванти и глюкозо-фруктозен сироп, продавани за натурални сокове и нектари.
Ако това ви обърква и ви кара да се чувствате обезсърчени в порива към здравословно хранене, нека да поразсъждаваме за пресните плодови сокове на базата на практиката и на познанията, които вече имаме.
Как правим плодовите сокове (фрешове)
Набавяме си няколко здрави, добре узрели плода (обичайно между 3 и 5 според вида и големината). Измиваме ги, изстискваме ги на ръка, с ръчна преса, със сокоизтисквачка. Пълним чаша около 200 – 250 мл или повече.
Изхвърляме корите, семките, месото като отпадъци от приготвянето на сока.
Изпиваме го, оставяме го настрани или го прибираме в хладилника – за по-късно, като станат децата, защото ни идва повече в момента и т. н.
Можем да повторим и потретим процедурата – защото ни е вкусно, защото е полезно, защото сме на разтоварващ режим и т. н.
juice
Фрешът е с много висока концентрация на нутриенти и биоактивни съставки
Никой (или почти никой) не изяжда наведнъж 3 – 5 плода. Но с чаша сок приемаме плодови и органични киселини, минерали, витамини, фитохимикали, захари, сякаш наистина сме изяли толкова плодове. Киселините дразнят чувствителните стомаси, особено ако вече имат някакъв здравословен проблем. Витамините, минералите и биоактивните съставки са безспорно нужни – в определени рамки. С няколкократен прием на фреш ежедневно тези рамки лесно могат да бъдат прехвърлени.
Знаете, че натуралната плодова захар (фруктозата) се смята за полезна. Тя не предизвиква отделяне на инсулин, защото се преработва в черния дроб. Но и за нея важи правилото за дозата и отровата. Освен това – в плодовете фруктозата е в комбинация с глюкоза, сукроза и др. В течния сок всичко е по много и бързо прониква в кръвта. Нивата на кръвната захар се повишават рязко. Панкреасът отделя ударно инсулин за усвояването ѝ. Рязкото ѝ понижаване ви кара неистово да желаете нещо сладко и започва цикълът, който води до изтощаване на панкреасната жлеза и инсулинова резистентност. В същото време изобилието от фруктоза достига до черния дроб и го ангажира с преработката си. В интерес на истината, колкото повече е фруктозата, толкова повече се затруднява черният ни дроб.

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top